Hangi duygu size hangi yiyecekleri yediriyor? Tok olduğunuz halde yemek yeme ihtiyacı duyuyorsanız sebebi bu olabilir
"Tok olduğumu ben biliyorum, fakat sürekli bir şey yemeye ihtiyaç duyuyorum" diyorsanız duygusal yeme bozukluğuna sahip olabilirsiniz. Duygusal yeme bozukluğu ile nasıl baş edilir? Uzman Klinik Psikolog Esra Ezmeci yazdı... (Sabah)





Elbette hayatınızdan tüm abur cuburları ve keyif veren besinleri çıkarmak hem gerçekçi hem de şefkatli olmayacaktır. Önemli olan bu besinleri ne kadar sıklıkla ve ne kadar ölçüde tükettiğinizdir. En sevdiğiniz bu yiyecekler, sizin için bir öğün haline gelsin ve bunu yerken de pişmanlıkla değil bundan keyif alarak kendinizi olabildiğince şımartarak yiyin. Duygusal yeme durumunda savaştığımız şey tüm zararlı besinleri hayatınızdan çıkarmak değil aksine vücudunuzun iyi hissettirdiği bir dengeyi sağlamaktır. Eğer ki bu durum aşamadığınız bir hale dönüştüyse bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin.

En önemli aşama da aslında kişinin kendine gösterdiği özşefkat... Yani aslında kendinize karşı daha sevecen ve nazik olabilmek. Kendinizi duygusal yiyici olduğunuz için eleştirdikçe bitmek bilmeyen eleştiri ve bu duyguyla mücadele için yemek döngüsüne girersiniz. Bundan dolayı yemek yemeye dair güçlü bir güdü geldiğinde öncelikle kendinize sormanız gereken bunu yemeye cidden ihtiyacım var mı yoksa yedikten sonra pişmanlık hissedeceğiniz bir alana mı giriyorsunuz? Değişimde en önemli adım farkında olmaktır. Bazen yeme davranışı karşısında ilk kez yemeden durabilmek değişim için en güçlü adımınızdır.
FİZİKSEL AÇLIKLA NASIL MÜCADELE EDİLİR?
İlk olarak vücudunuzun sesine kulak verin. Fiziksel açlık ve duygusal açlık arasındaki farkı anlamak için en önemli aşama ikisinin nasıl görülebildiğidir. Fiziksel açlık kendini bazı belirtilerle gösterir. Örneğin midenizden duyduğunuz gurultular, acıktığınıza dair sinyaller vermektedir. Fakat yakın zamanda yemek yediniz ama hala büyük bir açlık hissediyorsanız ve fiziksel açlığa dair herhangi bir belirti yakalayamıyorsanız, o anda nasıl hissettiğinize bakmanızı öneririm. Şu anda hissettiğiniz ve başa çıkamadığınız hangi duygu baş edilmek için farklı yollar bulmaya çalışıyor. Yani yeme davranışı ikincil bir eylemdir. Duygu hissedildiğinde onunla başa çıkabilmek için bir yöntemdir. Bundan ötürü de yeme davranışına geçmeden önce ilk olarak hissettiğiniz duyguyu yeme, davranışı içermeyen farklı çözüm yolları ile çözmeye çalışmak sağlıklı bir yöntem olacaktır. Örneğin çok yoğun bir öfke ile mücadele etmeye çabalıyorsunuz bu öfke duygunuzla baş etmek adına spor yapmak, hobinizi gerçekleştirmek gibi öfkenizi fiziksel yolla açığa çıkarmak kısa sürede sizi rahatlatacaktır. Üzgünsünüz ve çok yalnız hissediyorsunuz bu duygunun sizi yemeye ittiğini fark ettiğinizde sevdiklerinizle konuşmak veya buluşmak da size iyi gelecektir.