Hamilelik sonrası vücutta oluşan değişiklikler
Hamilelik heyecan dolu bir süreçtir. Sağlıkla kavuşan bebek sonrası anne kendinde bazı değişikler yapmak isteyebilir. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlsun Aka hamilelik sonrası dönemde yapılabilecekleri anlattı.
Hamilelik süreci vücutta belli başlı değişikliklere sebep olur. Anneler doğum sonrası vücutlarında meydana gelen değişikliklerden şikayetçi olabilirler. Bir an önce doğum öncesi sahip oldukları fiziksel görünümü geri kazanmak isterler.
Sıklıkla karşılaşılan şikayetler ise; emzirme sonucu göğüslerde oluşan sarkıklık, karın ve kalçada meydana gelen bölgesel yağlanma ve çatlaklardır. Değişim için işlem yaptırmaya karar veren anne adayı belirli kontrollerden geçirilir ve şikayetleri, istediği değişikler uzman hekime detaylıca anlatılır. Uzman hekimle gerçekleştirilecek görüşme oldukça önemlidir. Hem danışan hem doktor açıklıkla her detayı konuşmalıdır. Genellikle yapılan işlemler ise; göğüs dikleştirme, karın germe ve yağ aldırmadır. Kişinin ihtiyacına göre yapılacak işlemler tek bir cerrahi işlemde yapılabilir. Bu sayede kişi ayrı ayrı anestezi almasına ve cerrahi operasyon geçirmesine gerek kalmaz.
Gerçekleştirilen işlemler sonrasında anne, dış görünümünden memnun olur ve kendine güvenini geri kazanır. Operasyon için uygun adaylarda aranan noktalar ise; doğum üzerinden en az 6 ay geçmiş ve emzirme dönemi tamamlanmış olmalıdır. Uzman hekimler tarafından önerilen tekrardan hamile kalmayı düşünmeyen kişilerin işlem yaptırmasıdır. Tekrar hamilelik sürecinin yaşanmasıyla beraber şikayetler tekrar edilebilir.
Kritik noktalar ise;
- Operasyona engel rahatsızlığın olmaması
- Anestezi almaya uygun olunması
- Sigara kullanılmaması ya da kullanılması durumunda bırakılması
Sıklıkla uygulanan yöntemler
Anneler tarafından sıklıkla tercih edilen işlemler; meme dikleştirme, meme büyütme, karın germe, liposuction ve labioplastidir/vajinoplastidir.
Meme dikleştirme ve büyütme işlemleri: Meme büyütme ve dikleştirme işlemi oldukça hassas uygulanması gereken bir yöntemdir. İşlem sırasında süt bezlerine mümkün olduğunca zarar verilmemelidir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen operasyonda kişinin ihtiyacına göre protez yerleştirilir ve göğüs dik bir forma kavuşturulur.
Karın germe işlemi: Hamilelik sonrası karın bölgesinde oluşan fazla yağın alınarak sıkı bir görünüm elde edilir. İşlemde bikini çizgisi boyunca kesi açılır ve üst deri çekilerek gerginleştirilir.
Liposuction işlemi: Özellikle karın ve basen bölgelerine kanüller aracılığı ile girilerek fazla yağlar alınır. Kişi vücut tipine uygun forma sahip olur ve genellikle karın germe ameliyatıyla kombine önce uygulanır.
Labioplasti işlemi: Doğum esnasında gevşeyen iç vajina dudaklarına uygulanan bir işlemdir. Görünüm haricinde iç dudakların sarkması sağlık açısından da tekrarlayan enfeksiyonlar açısından zararlıdır. İşlem süresinde gevşeyen dudaklar küçültülerek normal boyutu getirilir. Dış dudaklarda volüm eksikliği var ise yağ enjeksiyonları ile yerine koyulabilmektedir.
Dikkat edilmesi gereken önemli noktalar
Uygulanacak işlemler sonrası tamamen iyileşme süreci 2 haftayı bulabilir. Ve bu süreç içerisinde ağrı kesicilerle ağrı ve şişkinlik giderilebilir. Sağlıklı beslenilmesi ve bazı hareketlerden kaçınılması gerekir.
Yapılan işlemlerin sürdürülebilirliği için düzenli bir egzersiz programı uygulanmalıdır. Bu egzersiz programı rutin haline getirilmelidir. İyileşme süreci ve belirtiler kişiden kişiye değişebileceği için işlemleri gerçekleştiren uzman hekim ile iletişim halinde kalınmalı ve kontrolleri aksatmamak gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor