Domuz gribi! H1N1 virüsü nedir, nasıl bulaşır? H1N1 virüsü belirtileri nelerdir?
Bir dönem “domuz gribi” adıyla dünya genelinde birçok can olan ölümcül bir virüs olan H1N1 geniş önlemlerin alınmasına neden olmuştu. Aşı ve tedavi yöntemiyle yayılımı azaltılan virüs dünya genelinde birçok kişiye bulaşmıştı. Peki, H1N1 virüsü nasıl bulaşır, belirtileri neler? Ölümcül sonuçlar doğuran H1N1 virüsü nedir?
Bir grip türü olmasına karşın bünyede meydana getirdiği enfeksiyonlar nedeniyle ölümcül olabilen H1N1 virüsü geçtiğimiz yıllarda oldukça yaygınlaşmıştı. İşte virüs hakkında bilinmesi gereken bazı detaylar…
H1N1 VİRÜSÜ NEDİR?
H1N1, 2009-2010'da küresel bir pandemiye neden olan influenza A virüsünün bir alt tipidir. Domuz gribi olarak da adlandırılan bu virüsün ilk olarak domuzlardan çıktığı sanılıyordu. Domuz gribi şeklinde adlandırılmasının nedeni virüsün domuzlarda görülen grip hastalığına neden olan virüsler ile büyük benzerlik göstermesidir.
H1N1 NASIL BULAŞIR, BELİRTİLERİ NELER?
H1N1 virüsü, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında üretilen solunum damlacıkları yoluyla kişiden kişiye yayılır. H1N1 enfeksiyonunun semptomları, diğer influenza suşlarınınkine benzer ve ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, yorgunluk ve baş ağrısını içerebilir.
H1N1 salgını, birçok ülkenin virüsün yayılmasını sınırlamak için okulları ve diğer halka açık yerleri kapatma, etkinlikleri iptal etme ve sosyal mesafeyi teşvik etme gibi önlemler almasıyla sonuçlandı. Virüsün yayılmasını önlemek için aşılar da geliştirildi ve dağıtıldı.
Pandemi yatışmış olsa da, H1N1 mevsimsel grip virüsü olarak dolaşmaya devam ettiği ve salgınlar meydana gelebildiği için endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Virüsün yayılmasını önlemek için aşı olmak ve iyi hijyen uygulamak gibi önlemlerin alınması önemlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
45 dakika süren öksürük hayatını kararttı!
Hamilelikte mide bulantısına iyi gelecek öneriler
Her 100 kişiden 5’inde var! Nedeni fazla tüketilen kahve de olabilir stres de... Bu belirtilerle sinyal veriyor
Kansere karşı güçlü kalkan: HPV aşısı
Her yıl 500 hasta karaciğer nakli beklerken hayatını kaybediyor