Günümüzde artan plastik madde kullanımı vahim sonuçlara sebep olabilir

ABD'li bilim insanları, günümüzde artan plastik madde kullanımının vahim sonuçlara sebep olabileceğini vurguladı. (Posta)
Özellikle plastik kaplarla birlikte hayatımıza giren BPA maddesi, hormon sorunlarından sperm sayısını azaltmaya kadar pek çok konuda insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, BPA'nın genelde östrojen ve andojen hormonlarını etkileyerek beyin ve üreme organlarının gelişimini yavaşlattığını belirtti.
Uzman isim, BPA'nın ilk olarak 1891’de östrojen replasman tedavisi için geliştirildiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:
BPA, günümüzde plastik oluşumunda bağlayıcı madde olarak kullanılıyor. Endokrin bozucular, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ‘Endokrin sistemin fonksiyonunu değiştiren ve bunun sonucunda sağlıklı bir organizmada veya bu organizmanın gelecek kuşaklarında olumsuz sağlık etkilerine neden olan dış faktör veya karışımdır' sözleriyle tanımlanıyor.
BPA, vücutta östrojenmiş gibi davranarak hormonal dengeyi bozabilir. Genelde östrojen ve andojen hormonlarını etkileyerek kanser oluşumunu ve cinsiyet hormonları konsantrasyonunu etkiler. BPA; plastik şişeler, gıda ambalajları, konserve kutuları, deterjanlar, sabunlar, bazı diş dolgu malzemeleri, tırnak parlatıcıları, şampuanlar, klimalar gibi günlük hayatta kullandığımız birçok materyalin içerisinde doğal veya sentetik olarak bulunabilir.
Didem Yıldız Küçük, Çin’de 218 erkek üzerinde yapılan bir çalışmayı hatırlatarak, BPA'ya maruz kalan erkeklerde sperm konsantrasyonunun toplam sperm sayısının azalmasına yol açtığını açıkladı.
Güney İspanya’da 215 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan başka bir çalışmada da, idrarda BPA seviyesi arttıkça sperm sayısının düştüğü gözlendi. Tüp bebek tedavisi alan kadınlarda yapılan bir çalışmada ise tedavinin başarılı olmadığı bireylerde idrarda BPA miktarının iki kat daha fazla olduğu görüldü.
Anne karnında BPA’ya maruz kalan bebeklerin ergenlikleri incelendiğinde ise cinsiyet hormonlarının konsantrasyonlarında daha yaşamın ilk haftalarında bile farklılıklar saptandı. Ayrıca, BPA’nın plasenta ve anne sütüyle direk bebeğe geçişi de kanıtlandı.
Özetle günümüzde artan plastik madde kullanımı, özellikle hazır yiyeceklerle gelen plastik kaplarda ısıyla birlikte yemeğe BPA geçmesi gibi faktörler, uzun vadede insan sağlığı için oldukça vahim sonuçlar doğurabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kanser riskini ikiye katlıyor! Dövme yaptırmadan önce bir kez daha düşünün
Kapı kolundan bile bulaşıyor! Bahar geldi ama bu hastalık peşimizi bırakmıyor... Bağışıklığınızı güçlü tutun
Uzman isimden prematüre doğum uyarısı: "En iyi transfer anne karnında olandır"
Kanserde umut veren iki yeni alan: Alfa radyasyonu ve yapay zeka
Kahve nasıl tüketilmeli? Günde 3 fincan kahve vücutta mineral kaybına yol açar mı?