KRONİK SİSTİTE EK ÖNLEMLER ALINMALI
İdrar yolu enfeksiyonu şikâyetleriyle karşılaşıldığı zaman mutlaka bir doktora başvurulması gerekiyor. Sistit hastalığında belirli ilaçlarla tedaviler yapılabiliyor. Bu hastalık, bir ya da iki kez karşılaştığınız zaman pek sorun olmuyor. Ancak sistit sürekli tekrarlıyorsa ve kronik hale geldiyse o zaman ilaç tedavilerinin yanında mutlaka bazı önlemlerin alınması elzem oluyor. Bu önlemlerin başında ise bol su tüketmek geliyor. Çünkü en önemli dezenfektan sudur. Eğer hastalığa bağlı kanamanız çok oluyorsa, sıcak su torbaları kullanarak, biraz daha rahatlayabilirsiniz. Hastalık döneminde cinsel ilişkiye ara vermeli ve iyileştikten sonraki bir hafta boyunca da prezervatif ile ilişkiye girmelisiniz. Genital bölge temizliği sistit korunmasında önemlidir. Genital bölgenizi kimyasal kullanmadan ve bol ılık su ile yıkamanız en sağlıklısı olacaktır. Ayrıca iç çamaşırlarınızı da önce 15 dakika boyunca çamaşır suyunda bekletin ve daha sonra kaynar suda yıkayın. Kuruduktan sonra da ütüleyerek, kullanmaya dikkat edin.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUYLA SAVAŞAN BESİNLER
Sağlıklı yaşamın anahtarının her zaman beslenmeden geçtiğini söylemişimdir. Çünkü doğa, bizlere birçok faydalı bitkileri cömertçe sunuyor. Önemli olan bunların neler olduğunu bilmek. İdrar yolu enfeksiyonlarıyla da mücadele ederken elbette ki, bize yardımcı olabilecek bitkiler var. Özellikle sık idrar yolu enfeksiyonu geçirenlere ben genelde iltihabın sökülmesine yardımcı olan limon suyu ve ödem atmaya da destek olan maydanoz suyunu öneriyorum. Ayrıca maydanozun, limonun, havucun ve salatalığın suyunu meyve sıkacağında sıkıp, bir karışım hazırladığınızda da şifalı bir içecek elde etmiş oluyorsunuz. Bu karışım, ciddi şekilde yanma hissini ve hastalığın bulaşmasını azaltabiliyor.
İDRAR YOLUNU TEMİZLEYEN DOĞAL TARİFLER
İdrar yollarının temizlenmesine yardımcı olan 2 önemli sebzemiz var. Bunlardan biri pazı diğeri de lahana. Pazıyı 5 dakika boyunca buharda pişirin ve üstüne hafif limon sıkarak tüketin. Lahananın ise üstüne hafif tuz dökün ve ovalayın. Buna biraz sirke de ekleyebilirsiniz. Daha sonra yoğurtla ya da tek başına tüketin. Ayrıca tuzladığınız lahanayı 5 gün boyunca suyun içinde bekletin. Daha sonra süzün ve lahananın suyunu için. Bu karışım da idrar yollarınızın temizlenmesine katkı sağlayacaktır. Kızılcık meyvesinden şerbet de yapabilirsiniz. Ayrıca soğan ve sarımsağın doğal antibiyotik olma özellikleri vardır. Bu ikili, her türlü iltihaba iyi gelir. Yaban mersini de listenizin üst sıralarında olması gereken bir meyvedir. Ayrıca kiraz sapını da çay olarak içebilirsiniz. Bunun için 8 tane kiraz sapını demleme usulü hazırlamanız yeterli olur. Peynir altı suyu da çok faydalıdır ve kronik iltihaplarda etkilidir. Düzenli olarak 1 bardak içilebilir.