Güneş koruyucunuzu evde de kullanmayı ihmal etmeyin
Yaz aylarında yoğun ve dik gelen güneş ışınlarıyla birlikte özellikle tatil dönemlerinde güneş koruyucular gündeme geliyor. Ancak güneş koruyucuların sadece yazın değil, kışın da kullanılması öneriliyor. Güneş koruyucuların cilt kanserine yakalanma riskini azalttığı ve koruduğu biliniyor. Doç. Dr. Asude Kara Polat, güneş koruyucu ürünlerin kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.
Yaz döneminde gebelerde, çocuklarda ve ek dermatolojik hastalığı olanlarda güneş koruyucuların kullanması önerilmektedir. Güneş koruyucularda iki tür bulunmaktadır.
Organik filtre içeren güneş koruyucuları kimyasal güneş koruyuculardır. Ultraviyole ışınları absorbe eder ve cilt yüzeyinin altında gerçekleşen kimyasal reaksiyonla cildi korumaktadır. Ciltte daha kolay yayılmaktadır. Kimyasal içerikli güneş koruyucular yetişkinlerde tercih edilmektedir.
İnorganik filtre içeren güneş koruyucuları fiziksel güneş koruyuculardır. UVA ve UVB ışınlarını yansıtmaktadırlar. Cilde uygulandığı an etkisini göstermeye başlamaktadır. Cilt yüzeyinde çalışmakta ve cilde nüfuz etmediği için gözenek tıkama olasılığı azalmaktadır. Mineral filtre içeren güneş koruyucular çocuklarda, gebelerde ve hassas ciltlerde kullanılabilmektedir.
Genellikle yaz aylarında gündeme gelen güneş koruyucular her mevsimde kullanılmalıdır.
Makyaj rutininize güneş koruyucuları eklemelisiniz
Güneş koruyucuları kullanırken iki ya da üç saatte bir yenilenmesi önerilmektedir. Güneş koruyucuları makyaj rutinine eklenmesi gereken bir üründür. Sabah uyanıldığında yüz yıkandıktan sonra nemlendirilmesi ve ardından güneş kremi sürüldükten sonra makyaj yapılması önerilmektedir. Evden çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucuları sürmek gün içinde korumaya da yol açacaktır. Gün içinde 2-3 saatte bir sürülen güneş koruyucu yenilenmelidir. Duşa girdikten sonra ya da yüzdükten sonra da güneş koruyucuyu tekrarlamak cildi sağlıklı tutmak için önemlidir.
Sadece dışarıya çıkarken değil, evde otururken de güneş koruyucuları uygulamak önemlidir. Pencerelerden içeriye giren ultraviyole ışınlarının yanı sıra kullandığınız tablet, bilgisayar, led lambalar ve telefonlar da ciltte lekelenmeye ve yaşlanmaya yol açabilmektedir. Bu nedenle evde de güneş koruyucu uygulanmalı ve güneş koruyucularda mavi ışık filtreli olanlar tercih edilmesi önerilmektedir.
Güneş koruyucular kullanırken iki parmak kuralına dikkat etmek gerekmektedir. İki parmağınıza şeritler haline sıkacağınız güneş koruyucuları yüz ve boyun bölgesine uygulanması önerilmektedir.
Bebeklerde 6 aydan sonra güneş koruyucu kullanılabilir
Bebeklerde ilk 6 ay güneş koruyucu önerilmemektedir. Güneş koruyucular yerine açık renk kıyafet giydirmek, gölgede tutmak, sabah 10’dan önce veya öğlen 16’dan sonra çocuğu güneşe çıkarmak, ultraviyole ışınlardan koruyan kıyafet giydirmek veya enseyi, kulakları koruyan siperlikli şapkalar takmak bebekleri güneşten koruyabilmektedir.
6 aydan sonraki bebeklerde ise güneş koruyucular kullanılmaya başlanabilmektedir. Mineral koruyucu filtre içeren güneş koruyucular ile 6 aydan sonraki bebekler güneşe çıkarılabilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'HER 4 ERKEKTEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!' Mustafa Keser, prostat kanserine yakalandı! Bu belirtiler varsa dikkat!
Kalp hastalıkları riskini artırıyor, kansere yol açıyor! Uzman isimden kritik uyarı: 'Tehlike saçıyor!
Kısırlığa ve kansere sebep oluyor! İçtiğiniz suya bile dikkat...
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en temel yolu! Uzman uyardı
Fazla tüketimi yarardan çok zarara neden oluyor! Uzman uyardı