Günde ne kadar meyve yenir?
Genel sağlık için çok önemli olan vitamin ve minerallerin alınmasını sağlayan meyveler de tüm besinler gibi ölçülü tüketildiğinde faydalı hale geliyor. İşte günlük tüketilebilecek doğru meyve miktarı.
Sebzerle birlikte meyve tüketimi, sağlıklı beslenmenin temelidir. Vücuda gerekli miktarda vitamin, mineral, şeker ve diğer önemli besinleri sağlamak için düzenli olarak tüketilmelidir. Ancak meyveler yüksek şeker ve lif içeriği nedeniyle herkes için uygun değildir. Meyve tüketiminde en çok merak edilen konulardan biri aşılmaması gereken bir sınır olup olmadığıdır. Çok fazla meyve yemek sağlık için kötü müdür? Hangi durumlarda meyve tüketimi sınırlandırılmalıdır? Günlük ne kadar tüketilmelidir? Meyveler özellikle C vitamini ve A vitamini olmak üzere yüksek vitamin içeriği, çinko, selenyum, bakır, potasyum, lif gibi mineralleri ve polifenoller ve diğer antioksidan maddeler içermesi nedeniyle sağlıklı ve dengeli beslenmede önemlidir. Ama aynı zamanda şeker, fruktoz ve su açısından da zengindir. Hindistan cevizi ve avokado gibi istisnalar dışında meyveler neredeyse hiç yağ içermez.
Kalori açısından bakıldığında, meyvenin enerji miktarı şeker içeriğine bağlıdır. Besinlerin çeşitliliği ve miktarı meyvenin türüne, olgunluk derecesine, mevsime ve yetiştirildiği yere göre değişebilir. Mümkün olduğu kadar seçenekleri çeşitlendirerek tercihen mevsimlik meyvelerin tüketimi önerilmektedir. Peki, hangi miktarlarda? Taze meyveleri düzenli olarak ve doğru miktarlarda tüketmek, genel sağlık için ihtiyaç duyulan tüm vitamin ve mineralleri almayı sağlar. Uzmanlar, günde 3 meyve ve 2 sebze tüketilmesini önermektedir. Bir porsiyon standart meyve yaklaşık 150 gramdır. Yani elma, armut, portakal gibi orta boy bir meyve veya kayısı, erik, mandalina gibi iki küçük meyve demektir. Son çalışmalar, kalp hastalıkları veya kanserden daha fazla korunmak için meyve tüketiminin arttırılmasının faydalı olduğunu göstermektedir. Aşırılıklardan kaynaklanan bazı sorunlardan kaçınmak için günlük tüketilecek meyve miktarını dikkatli bir şekilde değerlendirmek gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
"Karanlık korkusu" deyip geçmeyin! Bu etkisini çoğu kişi bilmiyor... Korkunun uyku üzerindeki etkisi: Araştırmalar ne diyor?
CANAN KARATAY'IN FAVORİSİ! 5.000 yıllık şifa deposu: Kalp sağlığını destekliyor, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...