Nasıl tedavi ediliyor?
Depresyonun ortaya çıkma nedeni kişiden kişiye farklılık gösterebilir fakat kişinin depresyonunu maskeleme neden dışardaki insanların düşüncelerini aşırı önemsemeden kaynaklanmaktadır. Daha önceki sorunuzda bahsettiğim gibi cinsiyet farklılığı görülmemektedir. Dışarı vurum açısından erkekler daha çok depresyonunu maskeleme eğilimindedir. Başlangıç olarak da genelde yirmili yaşlarda ortaya çıkar fakat hayatın her hangi bir zaman diliminde de ortaya çıkabilir. Teşhisi için bir ruh sağlığı uzmanının ayrıntılı psikolojik değerlendirme ve bazı psikolojik testler uygulanması gerekmektedir. Tedavi noktasında ise kişinin yaşadığı durumun hayatını etkileme boyutuna göre farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bu durum psikoterapi ile veya psikiyatrik ilaç tedavisi ile müdahale edilmektedir."
TUĞÇE BETÜL ŞENEL (Uzman Klinik Psikolog)
Normal depresyondan farkı ne?
"Depresyon tanısı almış bireylerin ortak semptomlarına baktığımızda hayattan zevk alamama, kendine güvenin gitgide azalması, yoğun umutsuzluk, kronik yorgunluk, günlük rutin işlerini yerine getirememe, karamsarlık ve çaresizlik gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Bu belirtiler çevresindeki bireyler tarafından yoğun bir şekilde fark edilebilecek boyuttadır. Ancak gülümseyen depresyonda olan bireyde melankolik tavırlar görülmemektedir tam tersine bireyler toplum içerisinde neşelidir ancak yalnız kaldıklarında anı ruhsal çökkün duygu durumu içerisine girebilmektedirler. Bireyler reddedilme korkusu ile duygularını çevresindeki bireylerin fark edemeyeceği şekilde bastırırlar ancak kendileriyle baş başa kaldıklarında durum farklı olmaktadır. Bu durumu yaşayan bireylerde yoğun duygu bastırmasından kaynaklı kronik ağrılar çekebilmektedirler. Fazla uyuma isteği veya ani bir iştah artışı gözlemlenen semptomlardan bir kaçıdır."
CEM KEÇE (Psikiyatr)
Hangi kişilikler daha yatkın?
1) Genel olarak depresyon kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olarak görülür ve bu kadınların gülümseyen depresyona yakalanma olasılığını artırabilir.
2) Gülümseyen depresyon genellikle genç yetişkinler ve orta yaş grubundaki kişilerde daha sık görülür. Özellikle ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde bu tür depresyon semptomları daha yaygın olabilir.
3) Aile geçmişi, gülümseyen depresyon riskini artırabilir. Aile üyelerinde depresyon öyküsü olan kişilerde bu tür depresyon riski daha yüksek olabilir.
4) Bazı kişilik özellikleri, gülümseyen depresyon riskini artırabilir. Örneğin, duygusal hassasiyet veya duygusal olarak daha dengesiz kişilik özellikleri, gülümseyen depresyonla ilişkilendirilebilir.
5) Gülümseyen depresyonlu kişilerde aşırı kilo alma veya obezite sıklıkla görülür. Aşırı kilolu veya obez olmak da gülümseyen depresyon riskini artırabilir.
6) Duygusal veya fiziksel travmalar, gülümseyen depresyon riskini artırabilir. Çocukluk döneminde cinsel, fiziksel veya duygusal istismara uğramış kişilerde bu risk daha yüksek olabilir.
7) Gülümseyen depresyonla yeme bozuklukları (örneğin, aşırı yeme bozukluğu veya bulimia nervoza) arasında bir ilişki bulunabilir. Bu tür yeme bozukluklarına sahip olan kişiler, gülümseyen depresyon riski altında olabilirler. Özetle, gülümseyen depresyon risk faktörleri kişiden kişiye değişebilir ve herhangi bir birey bu faktörlerin bir veya daha fazlasını taşıyabilir. Ancak bu risk faktörleri sadece bir kişinin gülümseyen depresyon geliştireceğini garanti etmez.