Guatr İçin Hangi Doktora Gidilir? Guatr Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Genellikle 40 yaşından sonraki dönemde görülen küçük guatr hastalığı bir soruna neden olmaz iken büyük guatr sorunu yutkunmada zorluklara, nefes almada güçlüklere neden olabilmektedir. Guatr şüphesi olan kişiler hastanelerin Dahiliye yani İç Hastalıkları bölümüne gitmesi gerekir. Yapılan bazı testler sonucunda kişilerde guatr olup olmadığı anlaşılabilir.
Guatr İçin Hangi Doktora Gidilir?
Yutkunmada zorluk, ses kısıklığı, öksürük veya nefes almada güçlük yaşayan kişilerin uzman bir hekime görünmesinde yarar vardır. Bazı kişilerde boyun bölgesinde de şişlik fark edilebilmektedir. Bu şişlik ile beraber aşırı uyku durumu, kabızlık, ellerde titreme gibi belirtiler de guatr belirtileri arasında yer almaktadır.
Guatr hastalığı şüphesi olan kişilerin hastanelerde dahiliye uzmanlarına görünmesi gerekir. Dahiliye uzmanları tarafından yapılan muayene sonucunda guatrın büyüklüğüne göre tedavi süreci başlamaktadır.
Guatr Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Guatr troid bezlerinin anormal büyümesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Troid bezi boynun ön tarafında yer almaktadır. Metabolizma ve beyin fonksiyonları için önemli role sahip troid bezlerinin normal boyuttan büyük olması durumunda guatr hastalığı oluşmaktadır. Guatr hastalığı şüphesi olan kişiler İç hastalıkları bölümüne gitmesi gerekir.
İç hastalıkları uzmanları tarafından bazı testler yapılmaktadır. Bu testlerin sonucuna ve guatr büyüklüğü ile oluşum sebebine göre ise hasta Endokrinoloji bölümüne sevk edilebilmektedir.
Guatr Hastalığında Risk Faktörleri Nelerdir?
Her yaş grubunda görülen guatr hastalığında bazı risk faktörleri mevcuttur Bu faktörler şunlardır:
- Aile öyküsü
- Yaş
- İyot eksikliği
- Hamilelik,
- Menopoz
- radyasyona maruz kalma
- Kadın olmak
Guatr Teşhisi İçin Yapılan Testler Nelerdir?
Doktorlar genellikle elle yapılan muayene ile guatr hastalığını anlayabilmektedir. Fakat bazen tanı testleri de uygulanmaktadır. Tanı testleri şunlardır:
- Ultrasonografi
- Biyopsi
- Hormon testi
- TroidScan
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Telefonlar akıllı, uykular kalitesiz
Gribi elinizden gözünüze bulaştırmayın
ORGANİK BESLENME: Organik besin nedir? Neden daha pahalı? Sağlıklı beslenmede iyileştirici süper besinler!
Tek öğün beslenmek mucize mi? Dilara Koçak yazdı
Bu kez bir fenomen masada kaldı... Her estetik güvenli mi! Fulya Soybaş yazdı