Griple aranıza mesafe koyun
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, gripten korunmak için alınacak bazı kişisel önlemler olduğuna işaret ederek, "Bunlardan biri de hasta kişilerle mümkün olduğu kadar temas etmemektir. Bir metre mesafe çok kritik bir mesafedir. Hasta kişiye 1 metreden fazla yaklaşmak virüs bulaşma riskini artırır" dedi.
Prof. Dr. Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişinin gripten öldüğüne dikkati çekti. Gribin ölüme yol açabilen önemli bir bulaşıcı hastalık olduğunu vurgulayan Ceyhan, hastalığın önemli olmasının alınacak koruyucu tedbirleri de önemli kıldığını belirtti. Gribe yol açan çok sayıda virüs olduğunu anlatan Ceyhan, halk arasında "domuz gribi" olarak bilinen A/H1N1 virüsünün artık domuzlardan insanlara bulaşmadığını, diğer grip virüsleri gibi insandan insana bulaştığı için "domuz gribi" denmesinin bir anlamı bulunmadığını söyledi. A/H1N1 virüsünde de diğer grip virüslerindeki gibi insanların genel anlamda korunmak için bazı önlemler alması gerektiğini dile getiren Ceyhan, en önemli tedbirin el yıkamak olduğunun altını çizdi. Virüslerin temasla ve hava yoluyla geçtiğini bildiren Ceyhan, şöyle devam etti:
"Toplu alanlarda bulunmak zorundayız, alışveriş merkezleri, metro,otobüs gibi. Gripli bir kişi eline hapşırdığında, eliyle bir objeyi tuttuğunda ve biz de aynı objeyi tutup elimizi ağzımıza ya da gözümüze sürdüğümüzde grip virüsü bize de bulaşmış oluyor. Bu yüzden el temizliğimize özen göstermeliyiz. Şüphe duyduğumuz her durumda elimizi sabunla yıkamalıyız. Her durumda elimizi yıkama imkanı bulamayız. O zaman yanımızda küçük sıvı el dezenfeksiyonları taşımalıyız. Burada dikkat etmemiz gereken husus, bu dezenfeksiyonlardaki alkol oranının yüzde 60'ın üzerinde olması. Islak mendillerde alkol olmadığı için ya da alkol oranı çok düşük olduğu için dezenfekte edici özellik bulunmamaktadır."
"1 metre kritik mesafe"
Prof. Dr. Ceyhan, gripli kişilerle temastan kaçınılması gerektiğine işaret ederek, "Gripten korunmak için alınacak bazı kişisel önlemler vardır. Bunlardan biri de hasta kişilerle mümkün olduğu kadar temas etmemektir. Bir metre mesafe çok kritik bir mesafedir. Hasta kişiye 1 metreden fazla yaklaşmak virüs bulaşma riskini artırır" diye konuştu. Hasta kişiler hapşırdığında ya da öksürdüğünde havaya yayılan partiküllerin teneffüs edilmesi durumunda da gribe yakalanılacağını anlatan Ceyhan, şunları kaydetti: "Gribe soğuk havanın yol açtığı gibi bir algı var. Gribe yol açan virüsler soğuk ortamda daha uzun yaşayabiliyor. Soğuk havalarda kapalı, havalandırılmamış ortamlarda daha uzun kalıyoruz. Bu yüzden grip soğuk havalarda daha çok yayılıyor. Solunum yoluyla sadece grip değil, tonsilit, sinüzit, kulak iltihabı gibi hastalıklar da insandan insana geçiyor. Gripten korunmak için mümkün olduğu kadar hasta insanın bulunduğu ortama girmekten kaçınmak lazım.
Toplumumuzda selamlaşırken tokalaşmak, sarılmak, yanak yanağa öpüşmek alışkanlığı var. Bu, gribe yakalanma riskini artırdığı için hasta olduğunu düşündüğünüz kişilerle mümkün olduğu kadar mesafeli selamlaşmak gerekir. Genellikle insanlar ellerine hapşırdıkları için tokalaşmışsak ellerimizi yıkamalı ya da dezenfektanla silmeliyiz."
En etkili yöntem aşı olmak
Gripten korunmak için hapşırırken ya da öksürürken avuç içine değil kol içi ya da mendil kullanılmasının alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini belirten Ceyhan, hasta kişilerin evlerinde istirahat etmeleri, toplumdan uzaklaştırılmaları için çalışıyorlarsa rapor verilmesi gerektiğini vurguladı. Ceyhan, "65 yaş ve üzerindekiler, kronik kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar, böbrek hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, sağlık personeli ve hastane çalışanları, okul, fabrika gibi topluluklarda, bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların grip aşısı yaptırması lazım. Gripten korunmak için en etkili yöntem aşı olmaktır. Risk grubundaki kişilerin aşı olması gerekir" ifadelerini kullandı.