Görünce herkes burun kıvırıyor ama resmen şifa deposu
Sebze ailesinde olan bamya faydalı olduğu kadar bamya tohumu da bir o kadar faydalıdır. Faydalarını saymakla bitiremeyiz. İçerisinde bulunduğu vitaminler ve mineraller sayesinde vazgeçilmez bir tohum türüdür. Tohumunun inanılmaz faydaları ise şöyledir…
Bamya tüylü yapısı nedeniyle bazı kişilerin tüketmekten uzak durduğu bir meyvedir. Türkiye’de genellikle ‘ekşili bamya yemeği’ olarak sofralarda yerini alan bu karakteristik bitki, yüzyıllardır tüketilir. Turşusu, çorbası da yapılan bamyanın faydaları çoktur. Ebegümeci ailesinden gelen bamyanın tohumları da son yıllarda faydalarına inanılarak sıklıkla tüketilmeye başlanmıştır. Bamya tohumu, meyvesi olgunlaştıktan sonra oluşan küçük, koyu kırmızı veya kahverengi tohumlardır. Bamya tohumları meyvesinden ayrıştırılarak kurutulur.
BAMYA TOHUMUNUN FAYDALARI NELERDİR?
*B, C, K vitamini, potasyum, magnezyum, kalsiyum bulunmaktadır.
*Kötü kolesterolün düşürülmesinde yardımcı olmaktadır. *Tam bir karaciğer dostudur ve karaciğeri korumaya yardımcıdır.
*Kan şekerinin düzenlenmesinde de yardımcı olmaktadır. Vücutta oluşan zararlı toksinlerin atılmasında da büyük bir katkıya sahiptir. *Dizlerde vücutta oluşa sıvı kaybına ve sıvı kaybıyla oluşan ağrılarında yok olmasını da sağlar *Özellikler dizlerde oluşan ağrılara, kireçlenme ağrılarına, menisküs ağrıları ve bu gibi ağrılara da iyi geldiği biliniyor
*İçerisinde yüksek miktarda K vitamini bulunuyor. Bu insan vücudunun gerekli olan k vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca K Vitamini sayesinde kemiklere de iyi gelmektedir. *Kanın iyi bir şekilde de pıhtılaşmasını da sağlar
*Bamya tohumunun diğer bir özelliği ise diyabete karşı da çok faydalıdır. *Hafızanın güçlenmesine yardımcı olur ve konsantrasyonun da güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. *Sinirlilik durumuna, strese ve uykusuzluk problemlerine karşı da çok faydalı bir tohumdur.
*Düzenli ve yeterli şekilde kullanıldığı zaman halsizliğe karşı da faydalıdır. *Ayrıca bamya tohumunun diğer bir özelliği ise zayıflamaya da yardımcı olmasıdır. Aç karnına kullanılan bamya tohumu düzenli kullanımda zayıflattığı görülmektedir. *İçerisinde bulunduğu yüksek lifler sayesinde tok tutucu özelliği de bulunmaktadır. *Artan salgınlara karşı bir bire bir tohumdur. *Sürekli ve ara ara olan kabızlık sorununa en etkili yöntemdir. *Özellikle metabolizmayı iyi bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. *Bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. *Astım, bronşit ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı da çok faydalıdır. *Ayrıca kansere karşı da faydası bulunmaktadır. Mide şişkinliklerine birebir
BAMYA TOHUMUN KULLANIMI NASILDIR?
Çay olarak kullanılabilir. Tozu veya tohumu direk olarak alınabilir. Üzerine su için. 8-9 tane bamya tohumu 1 bardak suyun içerisine atın ağzını kapatın ve sabaha kadar beklesin daha sonra bu suyu için ve tohumları yiyin. 10 adet bamya tohumunu ezin ve üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. 1 yemek kaşığı da bal ekleyin macun yapın.
*Kanın iyi bir şekilde de pıhtılaşmasını da sağlar *Bamya tohumunun diğer bir özelliği ise diyabete karşı da çok faydalıdır.
*Hafızanın güçlenmesine yardımcı olur ve konsantrasyonun da güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. *Sinirlilik durumuna, strese ve uykusuzluk problemlerine karşı da çok faydalı bir tohumdur. *Düzenli ve yeterli şekilde kullanıldığı zaman halsizliğe karşı da faydalıdır.
*Ayrıca bamya tohumunun diğer bir özelliği ise zayıflamaya da yardımcı olmasıdır. Aç karnına kullanılan bamya tohumu düzenli kullanımda zayıflattığı görülmektedir. *İçerisinde bulunduğu yüksek lifler sayesinde tok tutucu özelliği de bulunmaktadır.
*Artan salgınlara karşı bir bire bir tohumdur. *Sürekli ve ara ara olan kabızlık sorununa en etkili yöntemdir. *Özellikle metabolizmayı iyi bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. *Bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. *Astım, bronşit ve solunum yolu rahatsızlıklarına karşı da çok faydalıdır. *Ayrıca kansere karşı da faydası bulunmaktadır. Mide şişkinliklerine birebir
BAMYA TOHUMUN KULLANIMI NASILDIR?
Çay olarak kullanılabilir. Tozu veya tohumu direk olarak alınabilir. Üzerine su için. 8-9 tane bamya tohumu 1 bardak suyun içerisine atın ağzını kapatın ve sabaha kadar beklesin daha sonra bu suyu için ve tohumları yiyin. 10 adet bamya tohumunu ezin ve üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. 1 yemek kaşığı da bal ekleyin macun yapın.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Migren ataklarını tetikliyor! Uzman isim tek tek anlattı
Sürekli şişkinlik, mide problemleri ve karın ağrısına dikkat! Bu hastalığın habercisi olabilir
Mevsim geçişlerinde orta kulak iltihabına dikkat
Zatürrede en yaygın görülen belirtiler! 7 adımda korunmak mümkün
Bağış yapmaktan korkmayın: Türkiye’de 35 bin insan organ bekliyor