Gluten Nedir, Nelerde Var? Gluten İçeren Besinler Nelerdir?
Kompleks bir protein olan gluten, arpa ve buğday başta olmak üzere birçok tahıl çeşidinde bulunur. Günümüzde en çok rastlanan alerji türlerinden biri ise gluten alerjisidir. Bu nedenle gluten içeren gıdaların aşırı tüketilmemesine dikkat edilmeli ve daha sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
Gluten Nedir?
Gluten, buğday ve arpa dışında yulaf ve arpada da bulunan bir protein türüdür. Tek bir proteinden oluşmadığı için genellikle protein ailesi olarak adlandırılır. Endüstriyel alanlarda ham madde olarak da kullanılan gluten, aşırı miktarda tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara ve çölyak hastalığına neden olur.
Glutenin ve gliadin adlı iki ayrı proteinin sentezlenmesiyle oluşan glutenin ekmek yapımında iki ayrı protein daha kullanılır. Bunların isimleri ise globulin ve albumindir. Bu iki protein diğerlerine oranla daha az zararlıdır ve alerjik reaksiyona yol açmaz. Fakat yine de bağışıklık sistemi zayıf ve vücut direnci düşük olan kimselerin gluten içeren gıdaları tüketirken dikkatli olması gerekir.
Gluten Nelerde Var?
En fazla gluten içeren besinlerin başında buğday unu geliyor. Günlük hayatta sıklıkla tüketilen hamur işlerinin birçoğu da buğday unu ve gluten içermektedir.
Gluten
1- Genellikle zeytinli ve peynirlisi yapılan ve pastanelerin de en çok satılan ürünleri arasında yer alan poğaçalar.
2- Genellikle kahvaltılarda tüketilen ve hafif bir yiyecek olan krepler.
3- Elmalı ve tarçınlı kurabiyeler.
4- Tam buğday unuyla yapılan keklerin tamamı.
Gluten İçeren Besinler Nelerdir?
Gluten içeren besinlerin bazıları sağlıklı görünse de fazla miktarda gluten içerir. Sebzeli mücverler ve dere otlu poğaçalar bu besinlere örnek olarak gösterilebilir. Bununla birlikte son yıllarda daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde beslenmek isteyen kişiler için bu yiyeceklerin glutensiz olarak hazırlanan çeşitleri de mevcuttur.
Günlük hayatta sıklıkla tüketilen ve gluten içeren besinlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
1- Çavdarlı bisküviler
2- Şehriyeli pilav
3-Hamburger ve fast-food türü diğer gıdalar
4- Pasta çeşitleri
5- Şehriye çorbası
6- Başta tel kadayıf, tulumba, baklava ve dilber dudağı olmak üzere birçok şerbetli tatlı
7- Patates cipsleri
8- Genellikle kahvaltılarda süt ile birlikte tüketilen gevrekler
9- İrmik tatlısı
10- Kremalı ve çikolatalı bisküviler
11- Kepek ve buğday ekmekleri
Glutenin Zararları Nelerdir?
Glutenli yiyecekler insan sağlığını tehdit eden besinlerin başında geliyor. Hem ülkemizde hem de dünya genelinde gluten ağırlıklı beslenmeye bağlı olarak görülen çölyak hastalığı, bu protein kompleksinin neden olduğu hastalıkların en tehlikesidir.
Bunun dışında ishal ve kabız gibi sindirim sistemi bozuklukları, hazımsızlık, kronik yorgunluk ve ani kilo kayıpları glutenin zararları arasında yer almaktadır.
Gluten Yerine Tüketilebilecek Gıdalar Nelerdir?
1- Patates:
Sağlıklı ve dengeli beslenmek, aynı zamanda gluten içermeyen gıdalar tüketmek isteyen kişiler haftada 1 ya da 2 kez patates yiyebilir. Fazla patates kızartması tüketmek de başta obezite ve kalp- damar tıkanıklığı olmak üzere birçok ciddi rahatsızlığa yol açtığı için fırında tercih edilmelidir.
Not: Beslenme uzmanlarına göre donmuş yağ, riviera ve ay çiçek yağıyla kızartılan patatesler, en az gluten kadar zararlıdır. Bu nedenle patates kızartmalarında sızma ve natural zeytin yağı kullanılması öneriliyor.
2- Mısır unuyla yapılmış yemekler ve hamur işleri
Glutensiz beslenmek isteyenler için önerilen besinler arasında mısır unu kullanılarak yapılan hamur işleri ve yemekler yer alıyor. Pırasa, mercimek köftesi ve kepekli pilav hem gluten içermediği hem de kilo aldırmadığı için sıklıkla tercih edilmektedir.
Bu yemeklerin dışında düzenli aralıklarla esmer pirinç ile yapılan pilav çeşitleri, gluten içermeyen çikolatalı ve meyveli tatlılar tüketilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın
Uzmanından sağlıklı dişler için altın tavsiyeler
Yorgun ya da sıçrayarak uyanıyorsanız aman dikkat! Uykuda ense terlemesi de önemli bir belirti... Meğer hepsi bu hastalığın sinyaliymiş