Glukoz Nedir, Ne İşe Yarar? Glukoz Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur?
Glukoz, vücut içerisinde yer alan ve vücudun en temel enerji kaynaklarından biri olarak bilinen yapısı doğal olan bir şeker türü olarak bilinir. Sinir ve beyin sisteminde bulunan hücreler de olmak üzere vücudun enerji üretebilmesi için glukoz adı verilen doğal şekere ihtiyacı vardır. Glukoz düşüklüğü ya da yükselmesi gibi durumlar vücutta çeşitli belirtilere yol açmaktadır.
Glukoz Nedir, Ne İşe Yarar?
Glukoz, vücut açısından önemli bir şeker türüdür. Kan şekeri olarak da bilinen glukoz, vücut için hayati önem taşıyan bir değere sahiptir. Hücrelerin soluk alma süreci glikoz sayesinde gerçekleşir. Mideye girmiş olan karbonhidratların büyük bir kısmı vücut içerisinde enerjiyi sağlama amacı ile glukoza çevrilir.
Yemek yenildikten sonra hemen sinirim sistemi glukozun işlenmesi için anında çalışmaya geçer. Midede yer alan enzim ve asit besinleri küçük parçaya ayırırken, açığa çıkmış olan glukoz, ince bağırsaklar tarafından kan dolaşımına girer. Bunun yanı sıra kan şekeri olarak adlandırılmasının nedeni bu olarak bilinir.
Glukoz Yüksekliği Neden Olur?
Hiperglisemi adı da verilen glukoz yüksekliği, kan glukoz seviyesinin normal olan orandan daha yüksek bir seviyede olmasıdır. Açlık kan glukoz seviyesi 100 mg/dl, tokluk ise 140 mg/dl seviyesini geçtiği zaman glukoz yüksekliği söz konusu olur. Tedavi alamayan şeker hastasında ya da sık sık yetersiz tedaviler alan şeker hastalarında görülmektedir. Kısa süre içerisinde kan glukozu aşırı bir derecede yükselme gösterdi ise bilinç kaybı, koma ve ölüm gibi sonuçlara yol açabilir. Bu sebepten dolayı diyabet hastaları başta olmak üzere herkesin kan glukoz seviyesini takip etmesi önemlidir. Normal olan koşullarda idrar içerisinde glukoz yer almaz.
Glukoz Düşüklüğü Neden Olur?
Hipoglisemi de denilen glukoz düşüklüğü, uzun süre boyunca aç kalma, farklı ilaçların kullanımı, alkolden zehirlenme, böbrek yetmezliği, çok miktarda insülin üretmesine enden olan pankreas tümörü gibi çeşitli sebeplere bağlı olabilir. Fakat glukoz düşüklüğü genel olarak şeker hastalığı kaynaklı olduğu bilinir. Glukoz düşüklüğünün en başlıca görülen belirtileri görmede bozukluk olması, açlık hissetme, yorgunluk hissi, mide bulantısı, baş dönmesi, titreme, terleme gibi belirtiler olarak bilinir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ağrı, Yutkunma Zorluğu Ve Öksürükle Kendini Gösteriyor! Kış geldi, tehlike arttı... Bu Hastalığa Dikkat!
Kolon kanserinin ilk kritik sinyallerinden! Uzman isim en sık görülen belirtiyi açıkladı
Belirtileri Görmezden Gelmeyin! Kadınlarda Şiddetli Karın Ağrısına Dikkat! "Tedavi Gecikirse Sonuçları Ağır Olabilir"
Yüksek Sesle Müzik Dinleyenler Dikkat! İşitme Kaybına Yol Açıyor
Yeni Yıla Sağlıklı Alışkanlıklarla Girin! 4 Adımda Hedeflerinize Ulaşın