Gizli kalbe dikkat!
Sağlık Kontrolü programında Leyla Ataman'ın sorularını yanıtlayan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, "gizli kalp" hastalığıyla ilgili uyarılarda bulundu.
Gizli kalbin iki şekilde ortaya çıktığını söyleyen Değertekin şöyle konuştu: "Daha çok erken yaş grubunda özellikle doğumsal bir takım problemlerle meydana gelen gizli kalp hastalığı var. Bu daha çok çocuk veya gençlik yaşlarında ağır spor yapıldığında bir takım şikayetlerle ortaya çıkıyor. Bir de ikinci grup olarak ilerleyen yaş grubunda, özellikle kalp krizi için riskli olan gruplarda, diyabetik hastalarda 'gizli kalp' dediğimiz kalp şikayetlerinin çok belirgin bir şekilde ortaya çıkmaması veya diyabetin bir takım yan etkileri sebebiyle de hastanın bu şikayetleri geç hissetmesiyle ortaya çıkan klinik tabloları 'gizli kalp' olarak değerlendiriyoruz."
Gizli kalp hastalıklarının efor testiyle her zaman teşhis edilemediğini kaydeden Ertekin, "Hastaları kategorize ediyoruz. Çok riskli olan hastalara bir takım ek testler yapıyoruz. Mesela hastanın diyabeti varsa, sigara içiyorsa, yüksek tansiyonu varsa veya 50'li yaşlarda anne babasını kalp krizinden kaybetmişse bunları yüksek riskli hastalar kabul edip, bu hastalıkları erken tanımaya çalışıyoruz ki gizli kalbe bağlı ani problemlerle hastayı kaybetmeyelim. O zaman efor testi gibi, bir takım ek testler yapıyoruz. Ancak efor testi gibi bu testlerin de bi takım sınırları var maalesef. Özellikle kadın hastalarda yüzde 10-30-40'lara varan varabilen yanlış teşhisler olabiliyor. Hastalık varken bunu teşhis edememe olabilir. Ya da yokken de hastalık varmış gibi gösterebilir. Efor testinin bu nedenle tanı değeri sınırlı. Erkek hastalarda da benzer şekilde yüzde 20'lere varan yanılma payları var. Gizli kalp hastalıklarının bir grubunu efor testiyle yakalayamıyoruz. O zaman daha ileri tetkiklere gidiyoruz. Daha ileri tetkikler dediğimiz zaman da sanal tomografiler, yani sanal anjiyo dediğimiz, tomografide kalp damarlarının gösterilmesi veya MR dediğimiz yöntemle radyasyon kullanmadan, kalp damarında bir darlık olup olmamasını test ediyoruz. Böylece kalp hastalığı, gizli kalp hastalığı var mı yok mu tamamen teşhis edebiliyoruz."
Türkiye'de Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında kalp krizinin 10 yaş erken görüldüğünü kaydeden Ertekin, erken yaşta kalp krizini tetikleyen unsurları şöyle sıraladı: İş koşullarının ağırlaşması, sigara içme alışkanlıkları, düzenli doktor kontrolleri alışkanlığının olmaması, spor alışkanlığının daha genel olarak topluma yayılmamış olması ve ağır yaşam koşulları.
Gizli kalp nasıl teşhis edilir?
Çocukken yapılan kalp muayenesinin önemi nedir?
Kalp krizinin ön bulguları nelerdir?
Sol kol ağrısı için kalpten şüphelenmek doğru mu?
Erken yaşta kalp krizini tetikleyen etkenler nelerdir?
Kadınlardaki kalp hastalıkları neden daha geç teşhis ediliyor?
Eriyen stentlerin avantajı nedir?