Gizemli hastalık: Geçirgen bağırsak sendromu! Bağırsak sağlığı için püf noktalar
Bağırsağımız ve sağlığımız arasındaki ilişki yadsınamaz boyutta... Bağırsağımız mutlu değilse bu durum vücudumuzun başka bir yerinde kendini hastalık olarak gösterecektir. İşte bu hafta biz de geçirgen bağırsak sendromunu masaya yatırdık. Beslenme düzeninizi, yemeniz ve yememeniz gerekenleri sizler için listeledik... Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez yazdı... (Sabah)






İLAÇ KULLANIRKEN DİKKATLİ OLUN: Kalp damar hastalığı, kolorektal kanser ve Alzheimer'ın tedavisinde kullanılan steroid olmayan anti inflamatuar ilaçların kullanılması bağırsağın dış yüzeyini kapsayan yapışkan bariyerde harabiyete neden olabilir. Özellikle uzun süreli bu tip ilaçların kullanılması bağırsak hücrelerinin açılmasını sağlayan zonulin proteinin fazla salgılanmasını tetikleyerek bağırsaklarda geçirgenliğin artmasına neden olabilir. Ayrıca bağırsak mikrobiyotasını korumak adına gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının.
FAZLA ALKOL KULLANMAYIN:
Aşırı miktarda alkol kullanımı bağırsak sağlığına zarar veren bakterilerin artışına neden olarak bağırsak mikrobiyotasını bozabilir. Bu zararlı bakteriler asetaldehit birikimine ve bazı bakteriler tarafından salınan ve hücre bozulmasına neden olan toksinlerin artışına neden olabilir. Bu durum da geçirgenlikte artışla sonuçlanabilir.
PROBİYOTİK BESİNLER TÜKETİN: Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir, turşu gibi besinler beslenme planına eklenmelidir. Bazı bireylerde et, süt veya yumurta gibi besinler semptomları kötüleştirdiğinden bunların tüketiminin azaltılması veya tamamen diyetten çıkarılması gerekebilir.
STRESTEN UZAK DURUN: Stres geçirgen bağırsak sendromu dahil olmak üzere birçok gastrointestinal hastalığın gelişmesine katkıda bulunan önemli bir faktördür. Stresi azaltmak için düzenli olarak egzersiz yapmak, uyku düzenine dikkat etmek, müzik dinlemek, sigara kullanımı söz konusu ise bu alışkanlığı bırakmak geçirgen bağırsak sendromu tedavisinde oldukça etkili olabilir.

GLUTAMİN YARARLI OLABİLİR: Hem bağışıklık sistemi için hem de bağırsak sağlığı için kritik bir rol oynayan aminoasitlerden biri olan glutamin, geçirgen bağırsak sendromunun tedavisine yardımcı oluyor. Çünkü bağırsağın koruyucu tabakasını oluşturan epitel doku, enerji ihtiyacını glutaminden sağlıyor ve bağırsak bariyerinin onarılmasına yardımcı oluyor. Yumurta, kırmızı et, süt, balık, kırmızı lahana, maydanoz, fındık gibi besinler iyi birer glutamin kaynağı olmasından dolayı bağırsaklarınızı korumanız için beslenmenizde daha sık yer vermeniz gerekiyor.
RAFİNE TAHIL VE ŞEKERİ KESİN: Şekerler, saflaştırılmış tahıllar ve fruktozdan zengin mısır şurubu içeren tüm paket yiyeceklerin düzenli tüketimi bağırsak duvarının bariyer fonksiyonuna zarar verdiği düşünülmektedir. Özellikle bağırsak duvar yüzeyindeki mukus tabakasının incelmesini sağlayarak zararlı mikropların bağırsağa, bağırsaklardaki dışkı ile atılması gereken toksinlerin dolaşıma sızmasını tetikleyebilmektedir.

LİFTEN ZENGİN BESLENİN: Lifli besinler mideden sonra bağırsaklara geldiğinde ya sindirim işlemi ya da fermantasyona uğrarlar. Çoğunlukla fermantasyon olayı bağırsaklarda gerçekleşir ve kısa zincirli yağ asitleri üretimini arttırırlar. Bu durum bağırsağın yüzeyini saran yapışkanımsı koruyucu tabakanın kuvvetlenmesinde etkili olur. Yulaf, baklagiller, taze sebzeler, taze ve kuru meyveler, kuru yemişler mükemmel lif kaynakları olduğu için sağlıklı beslenmede mutlaka bulundurulmalıdır.