İLAÇ KULLANIRKEN DİKKATLİ OLUN: Kalp damar hastalığı, kolorektal kanser ve Alzheimer'ın tedavisinde kullanılan steroid olmayan anti inflamatuar ilaçların kullanılması bağırsağın dış yüzeyini kapsayan yapışkan bariyerde harabiyete neden olabilir. Özellikle uzun süreli bu tip ilaçların kullanılması bağırsak hücrelerinin açılmasını sağlayan zonulin proteinin fazla salgılanmasını tetikleyerek bağırsaklarda geçirgenliğin artmasına neden olabilir. Ayrıca bağırsak mikrobiyotasını korumak adına gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının.
FAZLA ALKOL KULLANMAYIN:
Aşırı miktarda alkol kullanımı bağırsak sağlığına zarar veren bakterilerin artışına neden olarak bağırsak mikrobiyotasını bozabilir. Bu zararlı bakteriler asetaldehit birikimine ve bazı bakteriler tarafından salınan ve hücre bozulmasına neden olan toksinlerin artışına neden olabilir. Bu durum da geçirgenlikte artışla sonuçlanabilir.
PROBİYOTİK BESİNLER TÜKETİN: Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir, turşu gibi besinler beslenme planına eklenmelidir. Bazı bireylerde et, süt veya yumurta gibi besinler semptomları kötüleştirdiğinden bunların tüketiminin azaltılması veya tamamen diyetten çıkarılması gerekebilir.
STRESTEN UZAK DURUN: Stres geçirgen bağırsak sendromu dahil olmak üzere birçok gastrointestinal hastalığın gelişmesine katkıda bulunan önemli bir faktördür. Stresi azaltmak için düzenli olarak egzersiz yapmak, uyku düzenine dikkat etmek, müzik dinlemek, sigara kullanımı söz konusu ise bu alışkanlığı bırakmak geçirgen bağırsak sendromu tedavisinde oldukça etkili olabilir.