Girişimsel Radyoloji ve fonksiyonel tıp yaklaşımı nedir?
Girişimsel Radyoloji ve Meme Radyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mahir Atasoy, girişimsel radyoloji ve fonksiyonel tıp yaklaşımı hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Günümüzde girişimsel radyoloji sayesinde birçok hastalık ameliyat ve hatta çoğu zaman anesteziye ihtiyaç olmadan tedavi edilebilmekte ve fonksiyonel tıp yaklaşımları, koruyucu hekimliğin önemini anlayan insanlar tarafından daha fazla ilgiyle takip edilmektedir.
Fonksiyonel tıp nedir?
Fonksiyonel tıp yaklaşımında, kişinin genetik ve metabolik özellikleri dikkate alınarak kişiye özel bir tıp yaklaşımı ortaya konur, bu özelliği nedeniyle geleceğin tıp yaklaşımı olarak kabul edilir. Fonksiyonel tıp, bir şekilde klasik tıp yaklaşımında çok üzerinde durulmayan eksik bırakılan kişiye özel olma, hayat tarzı ve beslenme değişiklikleri konularında da destek sağlayarak daha etkin bir tedavi sağlamayı hedefler.
Fonksiyonel tıp yaklaşımı birçok hastalıkta fayda sağlar
Fonksiyonel tıp özellikle kronik yani uzun dönem devam eden inflamatuar hastalıklarda çok faydalıdır. Ayrıca vücudumuzun kendi bağışıklık sisteminin kendisine saldırdığı haşimato, fibromiyalji, romatizmal hastalıklardan kalp hastalıklarına kadar çok geniş spektrumdaki otoimmün hastalıklarda çok etkili olabilmektedir.
Ayrıca henüz ciddi bir hastalık düzeyinde olmayan ancak insanların hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyen kilo verememe, insülin direnci, cilt kuruluğu, saçların dökülmesi, adet öncesi hassasiyetlerin fazlalığı (premenstrüel sendrom), östrojen baskınlığı, fibrokistik meme ya da kronik yorgunluk gibi rahatsızlıklar da fonksiyonel tıp bakış açısıyla tedavi edilebilmektedir.
Girişimsel radyoloji nedir?
Girişimsel radyoloji, modern tıp teknolojisinin gelişmesiyle eskiden sadece ameliyat ile tedavi edilebilen hastalıkların ameliyatsız yöntemler ile tedavi edilebildiği yeni bir bilim dalıdır.
Modern yöntemler ile hastalıklar ameliyatsız tedavi edilebilir
Varis tedavisi, meme kitlelerinin (fibroadenom) tedavisi, tiroid nodüllerinin tedavisi ve başta karaciğer olmak üzere bazı kanserler artık ameliyatsız olarak sadece lokal anestezi ile tedavi edilebilmektedir.
Varis tedavisi: Kılcal varisler ve oldukça büyük ve ciltten kabarık olarak izlenen varisler ultrason eşliğinde lokal anestezi ile lazerle tedavi edilebilir. Hastalar sadece 20 dakika gibi kısa bir sürede tedavisini olup tekrar günlük hayatına dönebilir.
Tiroid nodülleri: Tiroid nodülleri özellikle iyi huylu ise ameliyatsız tedavi için çok uygundur. Boyutları 4 cm’yi aşmamış olan tiroid nodülleri tek seansta tedavi edilebilmektedir. Nodüller radyofrekans ya da mikrodalga yöntemleri ile ısı etkisi ile kurutulur.
Meme kitleleri: Ameliyatsız tedaviler sıklıkla iyi huylu kitleler için kullanılır. İçi sıvı dolu olanlar ya da katı olan iyi huylu kitleler çok başarılı şekilde ameliyatsız olarak tedavi edilebilir. Tedaviler bir iğne deliğinden vakumlu özel bir iğne ile gerçekleştiği için sadece lokal anestezi ile yapılabilmektedir. Bu yöntem ayrıca vücutta herhangi bir ize neden olmamaktadır. Kadınlar bu nedenle son yıllarda fibroadenom benzeri kitlelerini ameliyatsız olarak aldırmayı tercih ediyorlar. Ayrıca son dönemde çok erken dönemde yakalanan meme kanserleri de kriyoablasyon denen kitleyi buz haline getirerek kurutan bir teknik ile tedavi edilebilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış aylarında çocuklarda soğuk algınlığı vakaları artıyor
Mideyi Rahatlatan 7 Besin! Şişkinlik Ve Gazı Yok Ediyor! Limon, Nane, Avokado, Muz Ve Kavunun Gücü! Böyle Tüketirseniz...
Erik Kalbi, Kivi Mideyi, Çilek Sindirimi, Kayısı Bağırsakları Çalıştırıyor! Kilo Vermek İsteyenler Dikkat! Lif Deposu Kuru Meyveler Ve Faydaları
Türk tıp sülüğü 'Hirudo Sulukii' dünya literatürüne girdi: Geçmişi 10 milyon yıl önceye dayanıyor
Gözlerinizi Sürekli Kaşıyorsanız Aman Dikkat! Bu Hastalık Kapınızı Çalabilir