hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Genetik Hastalıklar Nelerdir? Genetik Hastalıklar Listesi...

    Genetik Hastalıklar Nelerdir Genetik Hastalıklar Listesi...
    expand

    Meydana gelen genetik hastalıkların DNA ile ilişkili olduğunu söylemek mümkündür. Bazı genetik hastalıklara ise daha fazla rastlandığını söylemek mümkün olmaktadır. Genlerde bulunan bir kusurun varlığına bağlı olarak meydana gelebilecekleri bilinmektedir. Genetik hastalıkların semptomları ve ortaya çıkma sebepleri de farklılık gösterebilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genetik Hastalıklar Nelerdir?


    Genetik hastalıklar, DNA ile ilişkili rahatsızlıklar olarak bilinmektedir. İnsan vücudunda 46 kromozom yer almaktadır. Kromozomlar ise genlerin taşındığı DNA'dan meydana gelmektedir. Görülen rahatsızlığın bir kromozomu etkilemesi durumunda buna kromozomal anormallik denilmektedir.

    Oluşan anormalliğin tek bir DNA genini etkilemesi durumunda ise buna mutasyon denilmektedir. Gerçekleşen mutasyonların ise vücutta işlev bozukluklarına neden olabileceği bilinmektedir.

    Tek bir genin mutasyona uğraması veya birkaç genin mutasyona uğramasına bağlı olarak hastalıklar oluşabilmektedir. Genetik hastalıkların ortaya çıkması için çocuğun her iki ebeveynden de aynı geni alması gerekmektedir. Genetik hastalıkların bulaşıcı olmadığını söylemekte mümkün olmaktadır.

    Genetik Hastalıklar Listesi

    Genetik hastalıklar DNA'da görülen bir hasara bağlı olarak meydana gelmektedir. Görülen genetik rahatsızlıkların ise bulaşıcı olmadığını söylemekte fayda vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemofili,

    Miyopatiler,

    Prevelans,

    Albinizm,

    Sistinoz,

    Menkes,

    Orak hücre hastalığı,

    Otizm,

    Kanser türleri ve

    Down sendromu genetik hastalıklar arasında yer almaktadır.

    En Sık Rastlanılan Genetik Hastalıklar

    Hemofili: Genel olarak erkek çocukları etkileyen bir rahatsızlıktır. Pıhtılaşma faktörünün eksikliğinden kaynaklı olarak görülen kalıtsal hemorajik bir rahatsızlıktır.

    Menkes: Ciddi psikomotor eksikliklere neden olan genetik bir rahatsızlıktır. Hücrelerin içerisinde yer alan bakır taşınmasının bozulmasına bağlı olarak meydana gelmektedir.

    Miyopatiler: Kas güçsüzlüğüne yol açan bir rahatsızlıktır. Kalp ve solunum problemlerine de neden olabildiği bilinmektedir.

    Prevelans: Yaygınlık olarak bilinmektedir. Küresel olarak düşünüldüğünde yeni doğan birçok çocukta genetik bir bozukluk veya doğum kusuru bulunabileceğini söylemek mümkün olmaktadır.

    Sistinoz: Böbrekleri daha yoğun bir şekilde etkileyebilen bir rahatsızlık olduğu bilinmektedir. Belirli organların hücrelerinde aminoasit olarak bilinmekte olan bir sistin birikmesiyle meydana gelen bir rahatsızlık olduğu ifade edilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Albinizm: Kalıtsal bir kusurdan kaynaklı olarak oluşan bir rahatsızlıktır. Melaninin eksikliğine bağlı olarak oluşan bir genetik rahatsızlıktır.

    Orak Hücre Hastalığı: Genetik bir kan rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Kırmızı kan hücrelerinin içeriğinde yer alan hemoglobinde oksijenlerin dokulara taşınmasında yaşanan bir sorundan kaynaklandığını söylemek mümkün olmaktadır. Kan damarlarını tıkama eğiliminde bulunan bir rahatsızlık olduğu da söylenebilir.

    Genetik Hastalıklar Tedavi Edilebilir mi?

    Genetik hastalıkların bazılarının tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Özellikle kanser oluşumundan sorumlu olarak görülen mutasyonun birkaç hücreyi etkileyebileceği ifade edilebilir. Bazı genetik hastalıkların ise kalıtımsal olmadığını söylemek mümkün olmaktadır. Kanser oluşumunda etkili olan mutasyonun da vücutta birkaç hücreyi etkilediği ve kalıtımsal olmadığı ifade edilebilir.

    Her hastalığın kendisine özgü bir tedavi yöntemine sahip olduğu bilinmektedir. Ancak bazı genetik hastalıkların tedavi edilmesi mümkün olmamaktadır. Bu tür genetik rahatsızlıklar için sadece hastalığın seyrini yavaşlatmak için uygulanabilen tedavi yöntemlerinin bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow