Genetik bozukluk şüphesi
Ani bebek ölümlerine genetik bir bozukluğun neden olabileceği ortaya çıktı. Sonuçları Neuron dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Atoh1 genindeki mutasyon ani bebek ölümlerinde merkezi rol oynuyor olabilir.
Amerikalı bilim adamlarının fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, Atoh1 geninin, ani bebek ölümlerinde anahtar rol oynayan nefes alma refleksinin
düzenlenmesinden sorumlu olduğu görüldü.
Houston'daki Baylor Tıp Fakültesi bilim adamlarından Wei Hsiang Huang ve ekibi, farelerden elde ettikleri sonuçların insanlar için de geçerli olabileceğini bildirdi. Deneylerde, Atoh1 geninin normal çalışması engellenen farelerin yaklaşık yarısının doğumdan kısa süre sonra öldüğü, geri kalanlarda ise nefes alma konusunda kalıcı rahatsızlıklar oluştuğu tespit edildi.
Ayrıca, Atoh1 geni çalışmayan kobayların beyinlerinin Retiküler Talamik Nukleus (RTN) bölgesinde alışılmışın dışında sinirsel yapıların oluştuğu gözlendi.
Amerikalı bilim adamlarının elde ettikleri sonuçlar, Anna Lavezzi başkanlığındaki İtalyan bilim adamları ekibinin yaptığı araştırmanın sonuçlarıyla örtüşüyor.
İtalyan ekip, ani bebek ölümü sendromu sonucu hayatını kaybeden 58 çocuğa yaptığı otopside, yüzde 71'inin beynindeki RTN bölgesinde anormal oluşumlar tespit etti.
Ani bebek ölümüne nefes alma refleksinin durmasının sebep olduğu biliniyor. Normal koşullarda insan beyni kandaki karbondioksit oranı çok arttığında, yani oksijen miktarı önemli ölçüde düştüğünde, bir çeşit alarm veriyor. Bunun sonucunda insan derin nefes alıyor ve uyku halindeyse uyanıyor. Ancak bazı bebeklerde bu alarm zinciri işlemiyor ve ani bebek ölümlerine neden oluyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Gözlerdeki sinsi tehlike! Kalıcı görme kaybına neden olabilir
Uzmanı, ergenlerle sağlıklı iletişim kurmanın yollarını açıkladı
Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi