Geçmeyen bel ve boyun ağrılarınızın sebebi fıtık olabilir
Pasif bir yaşam tarzına sahip olmak, sürekli bir kambur pozisyonda oturmak, bilgisayar başında uzun süre geçirmek gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelen boyun ve bel ağrıları, ne yazık ki birçok kişinin günlük yaşamının bir parçası haline gelmiştir. Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, bel ve boyun ağrıları için neler yapılabileceğini sizler için anlatıyor.
Bel fıtığı, bel omurgasında 5 omur arasında yer alan diskin hasar görmesi sonucu oluşan bir sağlık sorunudur. Bel fıtığı, diskin çeşitli nedenlerle kayması veya yırtılması sonucunda, sinirin sıkışmasıyla oluşan ağrı ile kendini gösterir. Ağır nesnelerin yanlış kaldırılması ve kontrolsüz hareketler bel fıtığına neden olabilir. Bir kişinin kilosu ideal kilosunun üzerindeyse bel fıtığı gelişme riski vardır. Hareketsiz yaşam ve ofis işleri bel fıtığı için risk oluşturabilir. Bel fıtığı sıklıkla şiddetli sırt ağrısına ve bacağa yayılan ağrıya neden olur. Bel fıtığı omurganın herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Bel fıtığı hastalığının temel patolojisi arka halka şeklindeki bağ yapılarının yırtılması ve iç kanal yapılarının bu açıklıktan hareket etmesidir.
Bel fıtığı erkeklerde daha sık görülüyor!
Bel fıtığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte aileden geçtiği düşünülmektedir ve aktiviteye bağlı risk faktörleri bulunmaktadır. Lomber disk hernisi hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilir. Bel fıtığı yaşlı yetişkinlerde daha sık görülür, ancak görünüşte sağlıklı görünen genç hastalarda da ortaya çıkabilir.
Erkekler ve kadınlar arasındaki görülme sıklığını incelendiğinde erkeklerin bel fıtığına yakalanma olasılığının kadınlara göre iki kat daha fazla olduğunu görülür. Ancak hamilelik döneminde özellikle fazla kilo alınması durumunda bel omurgasına olan baskı artar ve bel fıtığı riski artar. Obezitenin intervertebral disk herniasyonundan muzdarip olmada önemli bir faktör olduğu görülebilir. Hastalık obez kişilerde daha sık görülür ve tedavisi daha zordur.
Boyun ağrısında da fıtık ana nedenlerdendir
Boyuna gelen bir travma (stres veya darbe gibi) nedeniyle oluşabileceği gibi duruş bozuklukları da mekanik boyun ağrısına neden olabilir. Bu durum masa başı işlerde çalışan kişilerde daha sık görülür. Boyun ağrısı çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Boyun fıtığı ana nedenlerden biridir. Boyun fıtığının yanı sıra bölgedeki kas, yumuşak doku ve kemiklerdeki ağrılar da boyun ağrısına neden olabilir. Her ağrı türü farklı tedavi gerektirir. Bu nedenle başarılı tedavide en önemli faktör ağrının nedeninin belirlenmesidir. Hastanın boyun fıtığı dışında bir nedeni varsa ilaçla, fizik tedaviyle, sıcak/soğuk kompresle tedavi edilebilir.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Bel ve boyun fıtıklarına bağlı ağrılar tedavi edilebilmekte ve yaşam kalitesini oldukça düşüren ağrı probleminden doktor kontrolünde kurtulunabilmektedir. Ameliyatsız gerçekleştirilen bu ağrı tedavisi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Radyofrekans; ağrı sorunu yaşanan bölgede sinir iletiminin devre dışı bırakılması hedeflenir. Bu sayede kişinin ağrı ataklarının azaltılmasına yardımcı olunur. İşlem sürecinde ise ağrı hissedilen bölgeye radyofrekans uygulanarak sinirle üzerinde düzenleyici etki sağlanır. Uzun ve düzenli tedavi süreçlerinde kalıcı iyileşmeler görülebilir.
Ozon enjeksiyonu bel ve boyun ağrılarının tedavilerinde etkili bir yöntemdir. Bir şırınga yardımıyla fıtıklaşmış bir diskin içine veya çevresine ozon gazı vererek çalışır. Belirli bir miktarda gaz, sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak için tasarlanmış diskin hacmini azaltır.
Uzun süreli ağrı problemlerinde, uygun tedaviyi planlamak ve hayatınızı olumsuz etkileyebilecek diğer sorunları önlemek için doktorunuza danışmanız önemlidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kalsiyum, çinko, demir, magnezyum... Bazı mineral takviyelerini asla bir arada kullanmayın! Bağırsak, tiroid ve kemiklere etkisini duyunca şoke olacaksınız
BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI! Ömrünüze ömür katacak 5 alışkanlık... Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı
Araştırma: Kahve içenlerin vücudunda 8 kat fazla var
Sindirimi düzenliyor, kemikleri güçlendiriyor! Balkabağını bu besinlerle tüketirseniz etkisi katlanıyor!
Soğuk havalar kalp sağlığını tehdit ediyor