Gebelikte diş sağlığı için nelere dikkat edilmeli?
Hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından diş hekiminiz ile gebelik durumunuzu paylaşmanız çok önemli. Hekiminiz gebelik bilgileriniz ile birlikte, uygulayacağı tedavi sürecinde mutlaka ekstra önlemler alacak, sizin ve bebeğinizin sağlığı için dikkat edilmesi gereken durumlarda kadın doğum doktorunuz ile iletişime geçerek tedavi bilgilerinizi paylaşıyor olacaktır. Dt. Pertev Kökdemir yazdı... (Pembenar)
Gebelikte yükselen ve değişkenlik gösteren hormonlar sebebiyle bazı kadınlarda diş ve diş eti rahatsızlığı gibi sorunlar gözlemlenebilir.
Diş macunu ile günde iki kez diş fırçalamak ve diş hekiminizi ziyaret etmek, gebelik sırasında dişlerinizi ve diş etlerinizi olabildiğince sağlıklı tutmanıza yardımcı olacaktır.
Diş eti rahatsızlığı
Araştırmalara göre gebe kadınlarda şiddetli diş eti hastalığı yüksek oranda düşük ve erken doğuma sebep olmaktadır. Prematüre doğan bebeklerde de beyin hasarı, görme, işitme gibi sorunlarla karşılaşma riski yüksektir.
Her 100 erken doğumdan 18'inin ciddi diş eti enfeksiyonu (periodontal hastalık) ile bağlantılı olabileceği öne sürülmüştür. Diş eti hastalığı gebelik sırasında diş hekimi tarafından tedavi edilebilir. Acil müdahaleler dışında diş eti tedavisi ilk trimester sonrası yapılabilir.
Kusma dişlere zarar verebilir
Hamilelik hormonları, yiyecekleri midede tutan kas halkasını yumuşatır. Bu sebeple gebelikte sıkça görülen mide yanmaları veya bulantı-kusma şikayetleri dişlerinizi güçlü mide asitlerine maruz bırakabilir. Asitler diş yüzeyine (mine) zarar verip çürüme riskini artırabilir. Bu nedenle gebe hastalarımız aşağıdaki önerileri dikkate alabilirler.
1- Kustuktan hemen sonra dişlerinizi fırçalamaktan kaçının. Dişler mide asitleriyle kaplıyken, fırçalama hareketleri diş minesini çizebilir.
2- Dişlerinizi fırçalamak için kustuktan sonra bir saat bekleyin.
3- Ağzınızı içme suyu ile iyice çalkalayın.
4- Kustuktan 1 saat sonra bir gargara ile gargara yapın. Gargaranız yoksa, parmağınıza bir diş macunu alarak dişlerinizin üzerine sürün. Su ile iyice durulayın.
Diş fırçalarken öğürme
Çoğu gebe kadınlar özellikle arka dişlerini fırçalarken öğürme durumu yaşarlar. Bununla birlikte diş fırçalama süreleri kısalır ve diş temizliği yarıda kalmış olur. Öğürmeyi önlemek veya minimuma indirmek için;
1- Çocuklar için tasarlanmış küçük ve yumuşak fırçaları tercih edebilir, acele etmeden yavaş ve dairesel hareketlerle fırçalamaya devam edebilirsiniz.
2- Fırçalama esnasında gözlerinizi kapatıp nefesinize odaklanmak size yardımcı olacaktır.
3- Macun tadı ve kokusu sizi rahatsız ediyorsa başka bir marka tercih edebilir veya birkaç sefer için sadece su ile fırçalayıp ardından gargara kullanabilirsiniz.
4- Ayrıca ruhun gıdası olan müziği dişlerinizi fırçalarken de dinlemenizi tavsiye ederim. Böylelikle öğürme-kusma gibi endişelerinizi düşünmeyip diş temizliğinize daha rahat devam edeceğinizi söyleyebilirim.
Anneler için yaşanılan bu en kıymetli ve önemli süreçte artan iştah ile birlikte beslenme öğünleri artabilir. Şekerli yiyecekler yeme isteği, öğün dışı gece kaçamakları ağız sağlığımızı korumamıza engel değil. Bu yüzden diş fırçalamayı hiçbir zaman ihmal etmeyelim.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Normal kahve mi yoksa kafeinsiz kahve mi? Kafeinsiz kahve nedir ve nasıl yapılır?
Ezber bozan araştırma: Yumurta beyin sağlığını koruyor ve kolesterolü düşürüyor
Kötü ağız kokusunun baş sebebi; Stres
Kış hastalıklarından korunmak için doğru beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirin
Akciğer kanseriyle mücadelede birincil koruma tütün ve tütün ürünlerini bırakmak