Arsenik: Normalde kanımızda arsenik bulunuyor. Ancak birçok yerden arseniğe maruz kaldığımız için sağlığımız açısından tehlike oluşturabiliyor. Özellikle arsenik miktarı 5.8 pikogramın üzerine çıktığında erkeklerde sperm sayısı olumsuz etkilenmeye başlıyor. 2012 yılında yapılan bir çalışmada, arsenik nedeniyle erkeklerde sperm sayısının çok ciddi şekilde azaldığı gösterildi. Arsenik, gerçekten de erkek kısırlığında ciddi bir faktör olarak karşımıza çıkıyor diyebiliriz.
Bor: Özellikle kadınlarda adet bozukluğuna yol açan bor, erkeklerde ise sperm sayısını çok ciddi şekilde azaltıyor. Yapılan bilimsel çalışmalarla da bu durum gözler önüne serildi. Tüp bebek ile uğraşan bir hekim olarak geçmişte belirli bölgelerden gelen erkeklerde çok fazla sperm problemi yaşanması ile bazı köylerden gelen kadınlarda erken menopoz olaylarının sık görülmesi dikkatimizi çekiyordu. Geçmişte buna bir anlam veremiyorduk. Ancak şimdi biliyoruz ki bu durum tamamıyla toprakta bulunan ağır metallerle alakalı. Bor da ülkemizde çok fazla bulunuyor ve bordan zengin olan bir toprakta yaşıyorsanız, üreme sisteminizin de etkilendiğini bilmeniz gerekiyor.
Cıva: Gerçekten çok toksik bir ağır metal olan cıva, özellikle kısırlığa neden olabilmesi anlamında öne çıkıyor. Bir dönem içme suyumuzda bile cıva vardı. Çünkü su borularından cıva sızıntı yapıyordu. Amalgam dolgularda da cıva kullanılıyordu. Deniz ürünleri tükettiğiniz zaman da cıvaya maruz kalabiliyorsunuz. Özellikle kılıç balığı, ton balığı, turna balığı, tirsi, levrek ve Atlantik som balığı gibi bazı büyük balıklar, bol miktarda cıva içeriyor. Bu nedenle yediğiniz deniz ürünlerine oldukça dikkat etmelisiniz.
Kadmiyum: Bu ağır metal maalesef ki dondurulmuş gıdalarda çok fazla kullanılıyor. Mesleki olarak da çok fazla maruz kalınabiliyor. Özellikle boya veya metal sanayisinde çalışıyorsanız o zaman oldukça dikkatli olmalısınız. Çünkü bu ağır metal, erkeklerde sperm sayısını ve hareketliliği azalttığı gibi kadının üreme hormonlarının seviyelerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca kadınlarda yumurta sayısının azalmasına da neden olabiliyor.
Krom: Özellikle sperm sayısını ve yumurta sayısını çok ciddi şekilde azaltan kromu, mutfak gereçlerinden çok fazla alıyoruz.
Kurşun: Mesela dondurulmuş gıdaların raf ömrünün daha uzun olmasını sağlamak için kurşun kullanılabiliyor. Bu ağır metal, özellikle spermin sayısını, hareketliliğini ve morfolojisini olumsuz etkiliyor. Hormonal dengeyi bozuyor. Kadının kurşuna maruziyetinde ise spontan düşükler meydana geliyor. Erkeğin kanında ne kadar çok kurşun varsa eşinin gebe kalma süresi de bir o kadar uzayabiliyor.