Ganglion Kisti Nedir, Neden Olur? Ganglion Kisti Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bir diğer adı el bileği kisti olarak bilinen ganglion kisti, tendon ya da bir eklem üzerinde meydana gelen küçük olan bir sıvı kesesi olarak bilinir. Bu kese içerisinde yapışkan, şeffaf, kıvamlı ve jelimsi bir sıvı yer alır. Boyuta da bağlı olarak kistler süngerimsi ya da sert hissedilebilir. Ganglion kistinin yaklaşık olarak %50 kadarı çoğunlukla kendi kendine geçmektedir. Ağrı yapmaya devam eden ve bir türlü geçmeyen ganglion kistleri ise tedavi gerektiren durumladır.
Ganglion Kisti Nedir?
Ganglion kisti ellerin ya da bileklerin tendonu ya da eklem boyunca sık sık gözlenen ancak kanserli olmayan şişlikler olarak bilinir. Bunun yanı sıra ayak bileğinde ve ayakta da oluşabilmektedir. Şekil olarak oval ya da yuvarlak olabilir. Çeşitli boyutlarda meydana gelebilmesinin yanı sıra çok küçük boyuta da sahip olabilir. Kistin oluştuğu bölgenin yakınında sinire baskı yapan bir durum varsa ağrı ortaya çıkabilir. Bazı zamanlarda da eklemlerin hareketini engelleyecek şekilde meydana gelebilir. Kistin içerisinde yer alan sıvı eklemleri kayganlaştırmak da nemlendirmek görevini taşıyan sinovyal sıvıyla benzerlik gösterir. Ancak bu sıvı ile arasında bazı yoğunluk farkları bulunmaktadır.
Ganglion Kisti Neden Olur?
Bu hastalığın meydana gelmesinde henüz tam bir açıklama yoktur. Ancak konuya ilişkin olan bazı teoriler vardır. En bilinen mekanizma, el bileği hareketi ile kist içerisinde pompalanan eklem içinde yer alan sıvıdan geldiği olarak bilinir. Yine buna benzer kistin kendi kendine oluşumu sıvınınki gibi esrarengizdir. Bilinen en kabul edilmiş olan teori ise oluşan kistin eklem kapsülüne ait olan basit bir fıtık olduğu olarak bilinir.
Ganglion Kisti Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıldır?
Kistin en bilinen belirtisi şekli ve boyutu olarak bilinir. Bunun yanı sıra bulunduğu yer ve ortaya çıktığından itibaren yaşattığı ağrı da belirtileri arasında yer alır. Genel olarak tedavi istemeyen bir hastalıktır. Bekleme ve gözleme yöntemi ile tedavi yapılır. Kendi kendine zaman içerisinde kaybolduğundan dolayı genel olarak ilaç ve krem gibi tedavi yöntemlerine başvurulmaz. Ancak ağrıya yol açan bir durum varsa doktor başka tedavi yöntemlerine de başvurabilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DEPRESYON TEDAVİSİNDE UMUT IŞIĞI OLDU! Mutsuz hissetme, uyku sorunları, konsantrasyon eksikliği! Yüzde 58 başarı gösterdi
APANDİSİT NEDİR? Apandisit nerede olur? İşte apandisit belirtileri!
Gripten kış boyu korunmanın yöntemi! Ekim - kasım ayında...
Meme kanserinin en büyük nedeni! Özellikle bu yaş aralığında...
Bu belirtiler varsa dikkat! Uzman uyardı: "Kalıcı panik bozukluğu meydana gelebilir..."