hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ganglion kisti nedir?

    Ganglion kisti nedir
    expand

    Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya, ganglion kisti hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ganglion kisti, genellikle tendonlar ya da eklemler boyunca görülen yuvarlak, sıvı dolu bir doku yığınıdır. Genellikle bilek ya da elde oluşur, ancak ayak bileği ya da ayakta da görülebilir.

    Ganglion kistleri bir santimden biraz daha büyük olabilir. Bazı kistler derinin altında görülebilir, ancak bazıları o kadar küçüktür ki görülemez. Yaygındırlar ve genellikle zararsızdırlar. Kanserli değillerdir. Birçoğu tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçebilir.

    Ganglion kistinin belirtileri nelerdir?

    Ganglion kistinin en yaygın semptomları arasında gözle görülür bir yumru, rahatsızlık ve ağrı bulunur. Kist ayağınızda ya da ayak bileğinizdeyse, yürürken ya da ayakkabı giyerken rahatsızlık hissedebilirsiniz. Sinire yakınsa, ganglion kisti hareketlilik kaybına, uyuşmaya, ağrıya, karıncalanma hissine neden olabilir. Bazı ganglion kistleri zamanla büyüyebilir ya da kendiliğinden küçülebilir.

    Ganglion kisti neden olur?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ganglion kistleri, bir eklemde ya da el, bilek, ayak tendonlarının etrafında sıvı biriktiğinde oluşur. Bu birikim, yaralanma, travma ya da aşırı kullanım nedeniyle oluşabilir, ancak çoğu zaman nedeni bilinmemektedir. Ganglion kistlerinin kadınlarda ve jimnastikçiler gibi bileklerini tekrar tekrar strese sokan kişilerde gelişme olasılığı daha yüksektir.

    Ganglion kisti nasıl teşhis edilir?

    Önce yumrunun incelenmesi yapılır. Tıbbi geçmiş ve yumrunun ne kadar süredir olduğunu sorulur. Ayrıca size belirtiler öğrenilir. Özellikle yumru görülmüyorsa, röntgen, ultrason veya MRI gibi görüntüleme testleri istenebilirler. Test için kistteki sıvının bir örneği alınabilir.

    Ganglion kistleri nasıl tedavi edilir?

    Ganglion kistleri genellikle tedavi olmaksızın kaybolur. Kist ağrı ya da rahatsızlığa neden olmazsa tedaviye gerek yoktur. Tekrarlayan el ve bilek hareketlerinden kaçınılmalıdır. Bileklik takılmalıdır çünkü hareketsiz kalma kistin küçülmesine neden olabilir. Ayakta ya da ayak bileğindeyse kiste dokunmayan ayakkabılar giyilmelidir.

    Ganglion kisti ağrıya neden oluyorsa ya da hareket kabiliyetini kısıtlıyorsa, aspire edilmesi gerekebilir. Bu işlemde kistteki sıvı bir şırınga yardımı ile alınır. Diğer tedavilerden sonuç elde edilmemesi durumunda kistin cerrahi olarak alınması gerekebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow