Vücudu toksinlerden arındıran 6 yararlı beslenme alışkanlığı... Kanseri, kötü kolesterolü, yağlanmayı önlüyor
Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez hastalıklara karşı koruyucu olan beslenme bilgileri paylaşmaya devam ediyor. Uzman isim doğru beslenme alışkanlıkları ile hastalıklardan korunmanın yollarını anlattı. Peki sağlıklı beslenmenin sırları neler? Sebze ve meyveler nasıl tüketilmeli? Haftalık beslenme planı nasıl olmalı? Uzman isim tek tek anlattı...
Haberin Devamı
/

İşte sağlıklı yaşamın anahtarı doğru beslenmenin püf noktaları... Uzman Diyetisyen anlattı.
/

İlki tuzu yeterli tüketmek, 1 silme tatlı kaşığı tuz yeterli. Fazla tuz ve protein tüketimi günlük normal su ihtiyacının artmasını sağlar. Tuzun fazla tüketimi hipertansiyon, mide kanseri, böbrek hastalıkları ve albuminuri, kalça kırığı ve osteoporoz ve obezite için risk faktörüdür. Bunun dışında kas ve sinir sistemi çalışması içinde tuza ihtiyaç vardır. Günde 5 gramı geçmemeli o da 1 silme tatlı kaşığı tuz anlamına gelir. İyot ile zenginleştirilmiş tuz tüketimine dikkat etmelisiniz. Ülkemizdeki araştırmalar toplumuzda bireylerin tuz tüketimi günlük 10 g kadar olduğunu bildirmektedir.
Haberin Devamı
/

İkincisi her gün mutlaka taze sebze yemek. Taze sebzeler bol antioksidan ve diyet lifleri sayesinde bağırsak sağlığımızı koruyan en sağlıklı besinlerdir. Sadece burada dikkat edilmesi gereken konu fazla çiğ sebze tüketimini sınırlamak. Çiğ sebzeler mi- dede hazımsızlığa ve mide de gastritin oluşmasına neden olabilir.
/

Üçüncüsü doğru miktarda taze meyve tercih etmek. Son günlerde daha sıkça duymaya başladığım meyve şekerdir ve zehirdir fikri kesinlikle doğru değildir. Taze meyve yemezsek ağız, yutak, mide ve kolon kanseri riski artar. Burada önemli olan günde 2 porsiyondan fazla tercih etmemek. Muzdan incire karpuzdan elmaya çilekten mandalinaya kadar her meyve şeker değil sağlıklı antioksidandan zengin tatlılardır. Dördüncüsü tam tahılların günlük öğünlerden en az ikisinde bulunmasını sağlamak. Her öğün ekmek yeme zorunluluğunuz bulunmuyor ama her öğünde sağlıklı tam tahıllardan tüketmek diyabetten kalp hastalıklarına kanserden hipertansiyona kadar koruyucu olduğunu unutmamak gerekiyor. Ekşi mayalı ekmekten bulgura kepekli pirinçten karabuğdaya kadar tahılları tabağınızda bulundurmak sağlıklıdır.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Beşincisi haftada en az 3 kere kuru baklagilleri tercih etmek. Baklagiller kan şekerini en iyi dengeleyen ve kolesterolün yükselmesini en etkili önleyen besinlerdir. Birçok baklagil bağırsaklardaki ağır metallerin temizlenmesini sağlar. Baklagiller tok tutarak daha iyi zayıflamayı destekler.
/

Altıncı ve son önemli faktör her gün süt ve süt yerine geçenler, kırmızı ve beyaz et çeşitlerini aşırı yememek her bireye özgü uygun porsiyonlarda tüketmek şarttır. Yeterince süt içmek kemik sağlığının temel belirleyicisidir. Günde 1 su bardağından fazlasına gerek bulunmamaktadır. 1 kase yoğurt veya 1 su bardağı kefir ve 2 dilim peynir yemek yeterince süt ürünü aldığımızın da garantisidir. Kırmızı etleri daha az sıklıkta beyaz etleri daha çok tercih etmek iyi beslenmede kalp hastalıklarından kansere kadar koruyucudur.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Günün çok okunan sağlık haberleri
/