Uzmanı açıkladı: "İleri diş eti hastalığı kalp krizini riskini artırıyor"
Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ileri diş eti hastalığı olan periodontitisin, kalp-damar sağlığı üzerindeki ölümcül etkilerini bilimsel verilerle açıkladı.
![Uzmanı açıkladı: İleri diş eti hastalığı kalp krizini riskini artırıyor](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67b1e1305f15baab71bb593c.jpg)
![Uzmanı açıkladı: İleri diş eti hastalığı kalp krizini riskini artırıyor](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67b1e13f5f15baab71bb593e.jpg)
![Uzmanı açıkladı: İleri diş eti hastalığı kalp krizini riskini artırıyor](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67b1e13f5f15baab71bb5940.jpg)
8 belirtiye karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, "Sürekli diş eti kanaması, diş etlerinde şişlik kızarıklık ve morluk, diş eti çekilmeleri, kötü geçmeyen ağız kokusu, dişlerde sallanma, sıkça taş ve plak oluşumu, çiğnemede, dişlerde ve çene kemiğinde güçsüzlük, dişler arası aralıkların artışı gibi belirtilerden biri bile varsa, vakit kaybetmeden bir diş hekimine, periodontologa veya çene cerrahına danışabilirsiniz" diyerek uyardı.
![Uzmanı açıkladı: İleri diş eti hastalığı kalp krizini riskini artırıyor](https://image.cnnturk.com/i/cnnturk/75/0x555//67b1e13f5f15baab71bb5942.jpg)
Tedavisi noktasında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, "Ağız ve diş sağlığını korumanın sadece dişleri değil, tüm vücudu koruyor. İleri diş eti hastalığı olan periodontitisin erken teşhis ve kişiye özel detaylı tedavisinin oldukça hassas yönetilmesi gerekiyor.
Periodontitise yol açan bakterilerin dişetine, çene kemiğine yapışmasının ötesinde diş köklerinin tüm yüzeylerine yapışarak sardığı ve bu oluşan kötü iltihabi dokuların çok detaylı ağızdan çıkarılması gerekir.
Başlangıç tedavisi, diş taşı temizliği, dişeti altından gizli diş taşların uzaklaştırılması ve kök yüzey düzleştirmesi gibi tedavilerle periodontitisin başlangıç tedavisi denilebilir.
Cerrahi tedaviler, başlangıç tedavisinden sonra dişetlerinin altına, çene kemiğine ve diş kök yüzeylerine ve diş kök yüzeylerine yapışık kötü iltihabi dokuların açık veya kapalı cerrahi küretaj operasyonuyla tedavisi mümkündür.
Bu operasyonlarla çene kemik erimesi durdurulabilir, diş eti iltihabı bitebilir ve diş kaybının önüne geçilebilir. İleri cerrahi tedaviler, dişeti sağlığı, diş korunması ve çene kemiği erimesi durdurulduktan sonra çene kemik güçlendirilmesi ve çekilen dişetinin yeniden eski haline getirmek amacıyla, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu (GTR) veya yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu (GBR) operasyon yapılabilir" ifadelerini kullandı.
"Güzel bir gülümseme değil, aynı zamanda sağlıklı bir kalp demektir"
Son olarak Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, "Birçoğumuz kalp krizinden korkuyor, sağlıklı beslenmeye ve spor yapmaya özen gösteriyoruz ama ağız ve diş sağlığımıza yeterince önem vermiyoruz. Oysa ağız, vücudun giriş kapısıdır. Ağızda başlayan bir enfeksiyon, kan yoluyla kalbinize ulaşabilir ve hayatınızı tehdit edebilir. Sağlıklı dişler, dişeti ve çene kemiği sadece güzel bir gülümseme değil, aynı zamanda sağlıklı bir kalp demektir" şeklinde konuştu.