Sizi iyi hissettireceği kanıtlanmış beş farklı egzersiz
Araştırmalar, düzenli fiziksel aktivitenin stresi azalttığını, morali yükselttiğini ve depresyon ile kaygı bozukluğu riskini düşürdüğünü gösteriyor.

O bildik günlerden biri: Hava kapalı, miskinlik hissi... Sıcak yatağınızdan çıkmak için hiçbir motivasyonunuz yok. Sipariş ettiğiniz yemeği kapıdan almanın düşüncesi bile zor geliyor. Enerjiniz düşük, moraliniz bozuk, ruh halinizde ani değişimler oluyor ve duygulanırız size ağır geliyor. Fakat aslında olay şu: Enerji düşüklüğü sıklıkla strese verdiğimiz bir tepki. İyi haberse bu bir hastalık değil ve durumu düzeltebilirsiniz. Önünüzde daha aydınlık günler olduğuna inanın. İşte, moralinizin düzelmesine yardımcı olacak ve enerji seviyenizi yükseltecek bazı bilimsel temelli gerçekler.
ABD'deki Harvard Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmaya göre yaptığınız çok sayıda küçük hareket birbirine ekleniyor. Spor salonunda iyi ve yoğun bir çalışmayı seviyorsanız ona devam edin. Fakat bu size uygun değilse sadece kalkıp hareket etmek büyük bir olumlu fark yaratabiliyor.
Araştırmalar, düzenli fiziksel aktivitenin stresi azalttığını, morali yükselttiğini ve depresyon ile kaygı bozukluğu riskini düşürdüğünü gösteriyor. Kanada'nın Vancouver kentindeki St Paul's Hastanesi'nde bulunan Pfizer Kalp ve Felç Vakfı Başkanı Profesör Scott Lear, en iyi egzersizin sevdiğiniz aktivite olduğunu söylüyor. "Egzersizi moral ve akıl sağlığıyla ilişkilendiren araştırmaların çoğu orta düzeyli aktiviteye odaklanıyor. Düzenli bir şekilde aktif olan insanların depresyon ve kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar yaşama riski azalıyor." Başarının reçetesiyse, aktivitelerinizi kısa ve keyifli tutmak. Profesör Lear "Egzersiz yapamayacak kadar miskin ve motivasyonsuz hissediyor olabilirim. Fakat bir kez yapıldığında daha atik ve mutlu hissediyorum" diyor.
"Araştırmalarımda ele aldığım en kısa süreli aktivite 10 dakikaydı. Daha kısa süreli egzersizlerin bile faydalı olması muhtemel."

James (kimliğini korumak için adı değiştirildi) Afrika'daki savaş bölgelerinde çalıştıktan sonra travma sonrası stres bozukluğu teşhisi konulduğunda 10 yıl boyunca spor yapamadığını söylüyor. Şu anda Londra'da yaşayan ve çocuklarını yetiştiren James, özellikle pozitif kalabilmek için haftanın çoğu günü spor salonuna gidiyor.
"Boş durana şeytan bulaşır. Belirli bir rutininiz yoksa olumsuz düşüncelerin kurbanı olursunuz ve düşünür, düşünür, kurarsınız" diyor. Spor salonunda egzersizi biraz tatsız bulsa da, fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından çok önemli görüyor. "Spor salonundayken başka şeyler de yapmam gerekiyor. Kondisyon bisikletinde ve kürekte çalışırken bir şeyler dinliyorum. Asla hiç tamamen beynimi kapatamıyorum ama boşluğu beni günlük yaşamımdan uzaklaştırabilecek bir şeylerle doldurmaya çalışıyorum."

"Egzersiz etkili bir anti depresan" diyen Prof. Lear, birçok durumda ilaçlardan önce egzersizin denenmesini tavsiye ediyor. Pakistan'ın Karaçi kentinde psikologluk yapan Rabia Agha da duygusal sorunlarla mücadelede egzersizin, kaygı bozukluğu ilaçları almaktan çok daha iyi olabileceğine inanıyor.
BBC'ye konuşan Agha "Bir psikoloğa ya da psikoterapiste gitmek yerine psikiyatristlere gidiyorlar. Onlar da ilaç yazıyor" diyor. "Moral yükseltici ilaçlar istiyorlar. Sorunu çözmek istiyorlar. Geçici bir süre mutlu olmak istiyorlar." Agha ayrıca, egzersizin ilaçlar kadar etkili olabileceğini ve etkisinin ilaçlardan daha uzun süreceğini söylüyor. New York'taki bir klinikte çalışan Venezuealı psikolog Pekky Marquez, egzersizin dışında ilaçların da tedavide yeri olduğuna inanıyor. "Bütüncül bir yaklaşım olmalı" diyor.
"Depresyondaki bazı danışanlarım egzersizi deniyor ve iyi geliyor. 'İlaç da deneyeceğim' diyorlar ve sonuç alıyorlar da. Sonra da ilaçların etkisi geçtiğinde iyi olmaya devam ediyorlar." Güneşli bir günde bir gölün önünde fotoğraf çektiren güneş gözlüklü Pekky Marquez.





