Yeni yönetmelikle, şartları karşılayan tıp merkezleri ve muayenehanelerde de artık estetik işlem yapılabilecek. Ancak güzellik merkezleri sağlık kuruluşu kapsamından çıkarıldı, işlem yapılamayacak.
Bakanlık kararı, “Tüm estetik uygulamaların sadece hekimler tarafından uygulanması noktasında kararlıyız” diyerek duyurdu. Amaç ise estetik amaçlı uygulamaların yapılacağı sağlık kuruluşlarının sayısı arttırılarak, “merdiven altı” diye tabir ettiğimiz, yasal olmayan uygulamaların önüne geçmek.
EHLİYETİ OLANA ‘HADİ GEL UÇAK SÜR’ DEMEK BU, KABUL ETMİYORUZ
Başlamadan şu detayı vereyim: Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın (TUS) son 5 yıllık yerleştirme sonuçlarına göre; dermatoloji ve plastik cerrahi en çok tercih edilen branşlar. Altı yıllık temel tıp eğitiminin ardından dermatoloji seçenler 4, plastik, rekonstrüktif ve estetik seçenler ise 5 yıl daha okuyup, bu alanda uzmanlaşıyor. Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Şükrü Yazar’ın itirazı tam da bu noktada: “Ki benim dönemimde 6 yıl tıp eğitimi, 6 yıl uzmanlıktı. Şimdi diyorlar ki ‘Bu işi eğitim müfredatları ve sertifika ile edinilmiş yetkinlikleri kapsamında diğer hekimler de yapabilir.’ Yani bu ehliyeti olana, ‘Hadi gel şu uçağı da sür’ demekle aynı şey. Kişi hekim de olsa bir sertifika vermekle olur mu bu iş? Ayrıca bu sertifikaları kim verecek, nerede verecek, neye göre verecek? 2-3 haftalık bir eğitimle 6 yıllık uzmanlık eğitimi aynı mı? Hiç şüphesiz branş isimlerimizin ve ‘Bakanlık onaylı’ ifadesinin yönetmelikten çıkarılması ve mesleki sınırların belirsizleşmesi hasta güvenliğini de tehlikeye atacaktır.”