1. Klebsiella pneumoniae
· Kaynak: İnsan bağırsakları ve dışkılarında bulunur.
· Hastalıklar: Zatürre, kan zehirlenmesi, yara enfeksiyonları ve menenjit.
· Direnç: Karbapenemlere dirençli, bu da tedavi seçeneklerini sınırlar.
Klebsiella, bağırsaklarda ve insan dışkısında oluşan bir bakteri türü. Klebsiella pneumoniae zatürreye, kan zehirlenmesine ve yara enfeksiyonlarına neden olabiliyor.
Bakteri, sinir sistemine girerse menenjite yol açabiliyor. Hastanelerde Klebsiella pneumoniae, "süper mikrop" olarak adlandırılan bir bakteriye dönüşebilir. Süper mikroplar hızla yayılır ve çoklu dirençlidir.
Çeşitli antibiyotiklerle yapılan tedaviler başarısız olur. Klebsiella pneumoniae, aynı zamanda "yedek antibiyotik" adı verilen karbapenemlere karşı da dirençli. Bunlar, yalnızca diğer tüm tedaviler başarısız olduğunda kullanılıyor. Ancak bu antibiyotiklerin gelişigüzel kullanılması, direnç gelişimini teşvik ediyor.
2. Escherichia coli (E. coli)
· Kaynak: İnsan ve hayvan bağırsaklarında doğal olarak bulunur.
· Hastalıklar: İshal, idrar yolu enfeksiyonları, zatürre ve sepsis.
· Direnç: Üçüncü nesil sefalosporinlere ve karbapenemlere dirençli. Klebsiella bakterileri gibi Escherichia coli (E. coli) bakterileri de genellikle insan ve hayvanların bağırsaklarında bulunuyor.
Ancak çevrede, yiyeceklerde ve suda da bulunabiliyorlar.
E. coli türlerinin çoğu zararsız. Ancak bazıları ishal, idrar yolu enfeksiyonları, zatürre ve sepsis gibi hastalıklara neden olabilir. Paris'deki E. coli seviyeleri, Fransa'daki 2024 Yaz Olimpiyatları sırasında hararetli tartışmalara yol açmıştı. E. coli, bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisinde de kullanılan ve yaygın olarak reçete edilen bir antibiyotik olan üçüncü kuşak sefalosporinlere karşı dirençli. E. coli ayrıca karbapenemlere karşı da direnç gösteriyor.
3. Acinetobacter baumannii
· Kaynak: Hastane enfeksiyonlarıyla bağlantılıdır.
· Hastalıklar: Kan zehirlenmesi, zatürre ve yara enfeksiyonları.
· Direnç: Karbapenemlere dirençli. 2012 yılında araştırmacılar Acinetobacter baumannii'yi, "hastane kaynaklı enfeksiyonlarla ilişkili ortaya çıkan fırsatçı bir bakteriyel patojen" olarak tanımlamıştı.
Hastaların hastanede kalma süresi uzadıkça enfeksiyon riski de artıyor. Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler özellikle risk altında oluyor. Acinetobacter baumannii de karbapeneme dirençli.