Hababam Sınıfı'nın 'Bacaksız'ı Tuncay Akça hayatını kaybetti! Bu belirtiler varsa dikkat! 'Her yıl yaklaşık 300.000 kişi...'
‘Hababam Sınıfı’ filminde ‘Bacaksız’ lakaplı öğrenci rolüyle hafızalara kazınan Tuncay Akça hayatını kaybetti. 60 yaşındaki usta oyuncunun ölüm nedeni kalp krizi olarak açıklandı. Sağlık Bakanlığı tarafından 2023'te yayımlanan verilere göre her yıl yaklaşık 300.000 kişi kalp krizi geçiriyor. Erken teşhisin önemine dikkat eken uzmanlar, belirtilere karşı uyarıyor. İşte detaylar…

‘Hababam Sınıfı’, 'Bizim Aile' ve 'Gülen Gözler' gibi birçok Yeşilçam filminde rol alan usta oyuncu Tuncay Akça, geçirdiği kalp krizi sonucu 60 yaşında hayatını kaybetti.

Acı haber menajeri tarafından “Hababam sınıfının değerli oyuncusu Tuncay Akça’yı kaybettik. Ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyorum” diye duyurulurken usta sanatçı, bugün Şakirin Camii'nde kılınan ikindi namazının ardından düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Tuncay Akça’nın ölüm haberi sanat camiasını ve sevenlerini yasa boğdu.

Geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Rakamlar dünyada yaklaşık 300 milyondan fazla kalp hastası olduğunu, 2 milyarın üzerinde kişinin ise risk taşıdığını gösteriyor. Öte yandan yapılan açıklamalara göre kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin üçte biri 70 yaş altında gerçekleşiyor. Uzmanlar, bu ölümlerin yüzde 85'inin kalp krizi ve inmeye bağlı oluştuğunu vurguluyor.

Yapılan açıklamalara göre kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 80'i önlenebilir. Çünkü, hastalığın çoğunlukla alkol, tütün gibi zararlı alışkanlıkların yanı sıra; sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam gibi kontrol edilebilen risk faktörlerine bağlı geliştiği gözlemleniyor.

Kalp damar hastalıkları riskini artıran diğer unsurlar ise şişmanlık, yüksek kan basıncı, kolesterol ve yüksek kan şekeri olarak aktarılıyor.

Uzmanlar, kalp hastalıklarından korunmak için "Sağlıklı beslenin, bel ölçünüze dikkat edip kilonuzu koruyun, düzenli spor yapın, işinizde sınırlarınızı zorlamayın, stresten uzak durun, zararlı alışkanlıklarınızı sınırlandırın" diyor. Erken teşhisin önemine dikkat çeken uzmanlar, kalp krizi belirtilerine karşı da uyarıyor:

Kalp krizinin en yaygın belirtisidir. Genellikle göğsün ortasında veya sol tarafında sıkışma, baskı, dolgunluk veya ağrı hissedilir. Bu ağrı birkaç dakika sürebilir veya gelip gidebilir.

Ağrı sadece göğüste kalmaz, aynı zamanda kollara, omuza, sırta, boyuna, çeneye veya mideye yayılabilir. Genellikle sol kolda veya her iki kolda hissedilir.

Kalp krizi sırasında veya öncesinde nefes almak zorlaşabilir. Bu, göğüs ağrısı ile birlikte veya göğüs ağrısı olmadan da meydana gelebilir.

Ani ve yoğun bir şekilde soğuk terleme oluşabilir.

Özellikle kadınlarda daha yaygın olan bu belirti, mide bulantısı, hazımsızlık hissi veya kusma ile kendini gösterebilir.

Kalp krizi sırasında baş dönmesi, sersemlik veya bayılma meydana gelebilir.

Özellikle kadınlarda, olağan dışı ve aşırı yorgunluk hissi kalp krizinin bir belirtisi olabilir. Bu yorgunluk, fiziksel aktivite yapmadan önce veya sonra ortaya çıkabilir.