Dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğunun tahmin edildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Koç, “Ülkemizde ise yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan biri astım hastasıdır. Astımın görülme sıklığı yıllar içinde giderek artmaktadır” dedi.
‘ASTIMIN SEBEBİ ALERJİK YA DA ENFEKSİYON KAYNAKLI OLABİLİR’
Dr. Öğr. Üyesi Koç, sıklıkla birbirine karıştırılabilen astım türlerini şöyle açıkladı: “Alerjik astım, solunum yoluyla edinilen alerjen maddelerin hava yollarının kasılmasına sebep olan bir astım türüdür.
Küf ve polen gibi maddeler, bu astım türünü en çok etkileyen alerjenler arasındadır. Alerjik olmayan astım ise alerjik olmayan astım türü solunum yolu enfeksiyonlarının sürekli tekrarlaması sonucu ortaya çıkar. Bu astım türü alerjen maddelerden etkilenmez. Bunun dışında, bir de mevsimsel astım vardır.
Mevsimsel astım türü, yılın belirli zamanlarında ortaya çıkar. Alerjik astımda olduğu gibi sebebi alerjenlerdir. Farkı ise mevsimsel astımın sebebinin mevsim kaynaklı alerjenler olması ve sadece belli dönemlerde ortaya çıkmasıdır.
Örneğin, ilkbaharda ortaya çıkan polenler mevsimsel astımı tetikleyebilir. Ayrıca halk arasında pek bilinmeyen, egzersiz sonucu oluşan bir astım türü de vardır.
Egzersiz sırasında hava yollarının daralması da astıma sebep olabilir. Kişinin nefes alma kapasitesi düşebilir ve astım krizi ortaya çıkabilir.
Yoğun fiziksel aktivite sırasında öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler yaşanabilir. Bir diğer astım türü ise mesleki astımdır.
Mesleki astım bazı meslek gruplarında meydana gelen kimyasal ve ya ağır kokular soluma gibi durumlarda ortaya çıkabilir.”