Nöroloji Uzmanı Dr. Gülten Özdemir de navigasyona bağımlı kalmanın Alzheimer riskine etkisinin son yıllarda yapılan araştırmalarda dikkat çekici bir şekilde ele alındığını belirterek, şöyle dedi:
"Sık sık navigasyon cihazlarına bağımlı olarak yön bulmaya alışan bireylerin mekânsal farkındalık ve hafıza işleme kapasitesinde azalma yaşama riski olduğu belirtilmektedir. Navigasyon cihazları kullanıldığında, bireylerin yön bulma ve mekânsal haritalama becerileri devre dışı kalır. Beyin, çevresel ipuçlarını analiz ederek ve hafızada saklayarak yön bulma sürecini geliştirir. Ancak navigasyon cihazları bu süreci otomatikleştirir ve beyin bu önemli bilişsel işlevleri kullanma fırsatını kaybeder."
TAKSİCİLERİN BEYNİ SÜPER
Mekânsal ve yön bulma görevlerinin, beynin hipokampus bölgesinde yoğun aktiviteye neden olduğunu ve bu bölgenin Alzheimer hastalığında ilk etkilenen bölgelerden biri olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Özdemir, şunları söyledi:
"Bu nedenle navigasyon cihazlarının aşırı kullanımı, hipokampusun bu tür görevlerde etkinliğini yitirmesine ve bilişsel gerilemeye yol açabilir. Teknolojik bağımlılık, beynin problem çözme ve planlama gibi yüksek düzeyde bilişsel çaba gerektiren işlevlerini azalttığı için bilişsel rezervin zayıflamasına neden olabilir. Bu, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı direncin azalması anlamına gelir. Araştırmalarda da taksi şoförleri gibi sık yön bulma ve mekânsal işlem gerektiren mesleklerde çalışan bireylerin, Alzheimer riskinin daha düşük olduğu bulunmuştur. Bu da beynin aktif olarak navigasyon yapmasının önemini vurgular."