Tedavi edilmemiş bronşitin, ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini anlatan Uzm. Dr. Karadeniz, “Zatürre, enfeksiyon alt solunum yollarına ilerleyebilir. Tekrarlayan bronşit atakları, kalıcı hasar bırakabilir.
Şiddetli bronşit vakalarında oksijen yetersizliği görülebilir. Bronşit tedavisinde destekleyici yöntemler önemlidir.
Bol su içmek, mukusun incelmesine ve daha kolay atılmasına yardımcı olur. Buhar makinesi veya sıcak bir duş ortamı solunum yollarını rahatlatabilir. Çocuğun iyileşmesi için enerji tasarrufu yapması önemlidir.
Çocuklar pasif sigara içiciliğinden korunmalıdır. El hijyenini dikkat ederek virüs ve bakterilerden korunmaya dikkat edilmelidir.
Özellikle grip ve zatürre aşıları koruyucudur. Sağlıklı beslenme ve düzenli uyku önemlidir” dedi.
UZMAN HEKİME DANIŞILMASI GEREKEN DURUMLAR
Doktora ne zaman gidilmesi gerektiğine değinen Uzm. Dr. Karadeniz, “Nefes almada zorlanma veya morarma, yüksek ve düşmeyen ateş (38,5°C üzeri), öksürüğün 2 haftadan uzun sürmesi, çocuğun sıvı tüketememesi ya da ciddi halsizlik, daha önce astım veya kronik hastalığı olan çocuklarda bronşit belirtileri ve sık tekrarlayan bronşit atakları görüldüğünde derhal hekime başvurulmalıdır” ifadelerine yer verdi. BRONŞİTE İYİ GELEN YÖNTEMLER Uzm. Dr. Karadeniz, bronşite iyi gelen durumlar ve beslenme yöntemlerini ise şu şekilde sıraladı: “Bol sıvı alımı: Bronşitin tedavisinde de önemli yeri vardır. Bal: Antiinflamatuvar ve öksürük giderici etkisi vardır (1 yaş altı kullanılmaz). Zencefil ve limon çayı: Solunum yollarını rahatlatır. C vitamini: Portakal, mandalina ve kivi bağışıklığı destekler. Tavuk suyu çorbası, sebze çorbası: Mukus üretimini azaltır ve boğazı yumuşatır.”