Bayramda enerjinizi yüksek tutacak sofralar! Yavaş ve dengeli bir şekilde tüketin
Bir aylık oruç döneminin ardından sıra, sevdiklerimizle hasret giderdiğimiz ve birbirinden lezzetli yemeklerin eşlik ettiği bayram sofralarının kurulduğu zamana geldi. Buğra Adil Buyrukçu yazdı...
Haberin Devamı
/

Bayramın coşkusu ile birlikte yine bolca yemek ve tatlı tüketimiyle bu dokuz günü geçireceğiz. Ancak dikkat! Sevdiklerimizle birlikte hoş sohbetler ettiğimiz bu sofralarda yemeği fazla kaçırmamaya dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi taktirde uzun süren bir oruç döneminden de çıkıldığı için kilo alımının yanı sıra mide-bağırsak sorunları da kaçınılmaz olabilir. Elbette ki tatlılar, kekler, pastalar ve bol yağlı yemekler, bu özel günlerin vazgeçilmezleridir. Ancak, bu tür yiyeceklerin aşırı tüketimi, neden olacağı sağlık sorunlarıyla bayramı size zehir edebilir. Eğer, siz de bayram lezzetlerinin her birinin tadına bakmak ve bunu yaparken sorun yaşamak istemeyenlerdenseniz, bu yazımız tam da size göre... Hazırsanız, başlayalım... İşte bayramı sağlıklı geçirmek için beslenme önerileri...
BAYRAM KAHVALTISINI ATLAMAYIN!
/

Bir aylık oruç döneminden sonra kilo alınmasındaki en önemli etkenlerden biri de yavaşlayan metabolizmadır. Bu nedenle bayram süresince az ve sık yiyerek, öncelikle metabolizmanızı yeniden hızlandırmanız gerekiyor. Öğün atlamamak için bayram boyunca güne hafif bir kahvaltı ile başlamaya özen gösterin. Ancak kahvaltıda bir anda sevdiğiniz besinleri fazlaca tüketmeyin. Bu midenizin isyan etmesine yol açar ve size yaşatacağı sorunlarla bayram tatilinizi zehir edebilir. Bu nedenle güne kaymak, börek, poğaçalar, kızartmalar gibi ağır besinlerle değil, hafif olan yumurta, yeşillikler, domates, salatalık, peynir ve meyveler gibi gıdaları tüketmekle başlamalısınız. Özellikle sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş ürünlerden uzak durun. Onun yerine midemizi yormayan ve aynı zamanda sağlıklı olan menemeni tercih edebilirsiniz. Kahvaltınızda nane ve maydanoz gibi yeşil yapraklılara yer vermeyi unutmayın. Ayrıca bu süreçte cevizi de kahvaltınıza dahil etmeniz oldukça faydalı olacaktır.
Haberin Devamı
YAVAŞ VE DENGELİ BİR ŞEKİLDE TÜKETİN
/

Bayramda oruç sonrası sofralar, genellikle bolluk içinde olur. Uzun bir açlık dönemi sonrası hemen ağır yemeklere yönelmek, sindirim sistemini zorlayarak mide ağrılarına, gaz şikâyetlerine ve mide yanmalarına neden olabilir. Bu nedenle, bayram sofralarına oturduğumuzda yavaş ve dengeli bir şekilde yemeğinizi bitirmek son derece önemlidir. Bu yüzden ilk etapta hafif bir çorba veya salata ile öğününüze başlayın. Ardından porsiyon kontrolü yaparak, yavaşça yemeğe devam edin. Bu yavaşlık, sindirim sistemini rahatlatacaktır. Ana öğünlerinizde kızartmalardan ve aşırı yağlı yemeklerden kaçının. Bunun yerine ızgara, buğulama ve haşlama şeklinde pişirilen yemekleri tercih edin. Sebze yemeklerine ise bolca yer verin. Bozulan bağırsak düzeninizi sağlamak için bayramda posalı besinlerin yer aldığı menüleri tercih edin. Günlük beslenme listenizde önceliği kuru baklagiller ile sebze ve meyvelere verin. Yemeklerinizi eşlik etmesi içinse bulgur pilavı ya da esmer pirinçten yapılmış bir pilav tercih edebilirsiniz.
KİLO KONTROLÜ İÇİN TATLILARA DİKKAT!
/

Bayram denince akla gelen ilk şeylerden biri tatlılardır. Özellikle şerbetli tatlılar, baklavalar, künefeler ve diğer ağır tatlılar, hem kalorili hem de şeker oranı yüksek besinlerdir. Tatlıların aşırı tüketimi, kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından hızla düşmesine yol açabilir. Bu durum da halsizlik, yorgunluk ve sinirlilik gibi bayram zamanlarında hiç istemediğimiz sorunlara neden olabilir. Bu yüzden bayramda tatlı tüketimini ölçülü tutmaya dikkat etmelisiniz. Böylece hem sağlığınızı koruyabilir hem de bayramın keyfini daha enerjik bir şekilde çıkarabilirsiniz. Ana yemek sonrasında tatlı yemeği seviyorsanız da tercihiniz şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılardan yana olsun. Evinizde hazırlayabileceğiniz bol meyveli magnolia, bayramda tüketebileceğiniz tatlılar arasındadır. Ancak magnoliayı yaparken, Hindistan cevizi sütü kullanın ve balla tatlandırın. Meyve olarak da içerisine antioksidan bakımından zengin olan yaban mersini veya böğürtlen katın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
BOL SU İÇİN ARA ÖĞÜNLERİ KAÇIRMAYIN
/

Oruç süresince su tüketimini oldukça fazla kısıtladınız. Bu nedenle bayramda su içmeyi ihmal etmemek son derece önemlidir. Bayramda sıvı alımını artırmak, baş ağrılarını önlemeye, sindirimi kolaylaştırmaya ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Oruç tuttuğunuz süre içinde yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak için sağlıklı ara öğün alternatifleri tüketmeye de özen gösterin. Ara öğünlerde özellikle tok tutan besinleri yemek günü rahat geçirmenize yardımcı olacaktır.
SAĞLIKLI ARA ÖĞÜN ALTERNATİFLERİ
/

-Meyve/kuru meyve+ceviz/çiğ fındık / çiğ badem
-Peynir+lifli gevrek ekmek+bitki çayı
-Sütlü tatlı/dondurma/meyve tatlısı
-Yoğurt+sade granola/yulaf+meyve/kuru meyve
-Tost+şekersiz çay