Bayramda en sık düşülen 7 hataya dikkat!
Her bayram olduğu gibi pek çok evde misafirlere ikram edilecek tatlılar ve sarmalar heyecanla hazırlandı, şekerler ve çikolatalar da yerini aldı. Ancak bayram neşesine eşlik eden bu besinleri tüketirken aşırıya kaçmamak, özellikle oruç tutanlar için yavaşlayan metabolizmaya birden yüklenmemek sağlıklı bir bayram geçirmek için olmazsa olmazlar karşımıza çıkıyor.


Ramazan boyunca özlenen kahvaltıyı bayramın ilk gününe sığdırmaya çalışmayın. Börekler, pişiler, kızartmalar, simitler elbette bizim kültürümüzün bir parçası ancak küçük porsiyonlarda adeta tadımlık olacak şekilde tüketin. Aksi halde hazımsızlık, mide yanması, kabızlık ve kilo artışlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Daha çok kaliteli protein kaynağı olan yumurta, posa içeriği yüksek tahıllı ekmek ve yeşillikler, kahvaltının olmazsa olmazı peynir, zeytin ve cevizi tercih edin.
- Öğün sayısını birden artırmak
Ramazan’da öğün sayısının ikiye inmesi hatta bazılarının sahura kalkmadığından bu ayı tek öğünle geçirmesi bayramda da yeme-içmeye dikkat edilmesini gerektiriyor. Birden bire hızla öğün sayısını artırmak hazmı zorlaştırıp, şişkinliğe neden olabilir. Özellikle geç kalkıyorsanız kahvaltıdan sonra ikindide ara öğün yapmak ve hafif bir akşam yemeği yemek daha doğru olacaktır.

Bayram deyince ikramlıklar arasında ilk sıraları çeşit çeşit çikolatalar, el emeğiyle hazırlanan tatlılar ve sarmalar alıyor. Ancak şeker ve karbonhidrat deposu olan bu besinler sağlığa zarar veriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Oysa şerbetli tatlı ve çikolata ikram etmek yerine meyve topları yapılabilirsiniz. Şeker kullanılmadan yapılan incir uyutması, Ramazan’dan kalan hurmalarla yapabileceğiniz hurmalı muhallebi, balla tatlandırılmış limonatalar, şekersiz kompostolar, basmati pirinç veya bulgurla hazırlanmış dolmalar yapmaya ne dersiniz? Böylece sağlık dostu ikramlarda bulunabilirsiniz” diyor.
- Su içmeyi ihmal etmek
Ramazan boyunca azalan su tüketimi başta böbrek hastalıkları olmak üzere pek çok sağlık sorunlarına sebep olabiliyor. Su tüketmek yerine ‘çay, kahve ve meşrubat içiyorum’ demek su tükettiğiniz anlamına gelmez. Aksine bu içecekler vücuttan sıvı atılmasına neden olur. Sıvı ihtiyacı çoğunlukla su tüketimiyle sağlanmalıdır. Kilo başına 30 ml su içmek, günlük yeterli miktarda su tüketmek hem sıvı dengesini sağlamaya hem de daha az yemenize katkı sağlar.

Ramazan’da gece sahurda yemek yendiği veya geç yiyip yatmaya alışıldığı için, bir şeyler atıştırma isteği özellikle bayramda devam edebiliyor. Oysa gün içinde sık sık abur cubur tüketmek ve geceleri bir şeyler yiyip yatmak reflüyü tetikleyebiliyor. Bunu alışkanlık haline getirmek ise ileride yeme bozukluğu ve kilo artışına sebep olabiliyor. Bu yüzden geç saatlerde atıştırmalıklardan uzak durun, gece yemek yemeyi alışkanlığa dönüştürmeyin.

Metabolizmayı hızlandırmak ve sağlıklı kalmak için egzersiz olmazsa olmazımız. Mutlaka aktif olmaya, düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin. Bayram tatilini fırsata çevirerek ziyaretlerden arta kalan zamanlarda en azından açık havada en az üç gün birer saat orta tempoda yürüyüş yapmaya dikkat edin.
