Bayram sofralarında dikkat edilmesi gereken 7 beslenme kuralı
11 ayın sultanı Ramazan’ı geride bıraktık. Oruç tuttuğumuz için iftar ve sahur arasının kısıtlı zaman olmasından dolayı öğün sayısı azaldı, beslenme düzeni değişti, midemize göre değil de aklımıza göre hareket ettik. Ramazan’ın bitmesi ile beraber normal beslenme düzenine geçiş yapacağımız bu günlerde akraba, eş, dost ziyaretleri olacaktır. Burada tatlılar, şekerler, çikolatalar, hamur işi yiyecekler, bol çeşitli sofralar olacaktır. Diyetisyen Gülçin Işık, Ramazan Bayramı sonrası beslenme alışkanlıklarımıza nasıl sağlıklı bir geçiş yapmamız gerektiğini sizler için anlattı.


Uzun süren açlık sonrasında ağır kahvaltılardan kaçının. Hafif ve dengeli bir kahvaltı tercih edin. Hele ki sonrasında akraba ziyaretleri olacak ve kaçamaklar gerçekleşecekse kahvaltı öğününüzün dengeli ve yeterli olması, hafif olması sizi daha kontrollü yapacaktır. Yumurta, kepekli ekmek, peynir, zeytin ve bolca yeşilliklerden oluşan bir kahvaltı sofrası hazırlayın.
2.Porsiyonlarınızı küçültün
Özellikle tatlı, börek ya da ağır yemek tercih edecekseniz bunu ölçülü yapmaya özen gösterin. Küçük porsiyonlarla hem nefsi köreltmek hem de kalori dengesini sağlamak yerinde olacaktır. Mideyi yormadan bayramın tadını çıkartın.

Baklava, tulumba, revani vb. şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı tercihi yapın ya da çikolata, lokum gibi küçük tercihlerle geçiştirmeye çalışın. Yine de çok seviyorsanız; yukarıda belirttiğim gibi küçük porsiyonları tercih edin. Bunlar kan şekerinizi hızlı yükseltip, hızlı düşürerek daha çabuk acıkmanıza sebep olacaktır.
4.Su içmeyi unutmayın
Ramazan ayı boyunca kısıtlı zaman etkisi ile belki suyunuzu çok az içtiniz, belki yeterli sıvı alamadınız. Ramazan Bayramı bunu telafi etmek için harika bir zaman… Bu dönemde normale geçiş yaparken sıvı alımını artırmak çok yerinde olacaktır. Hem ihtiyacınız olan sıvıya kavuşmanızı sağlayacak hem de iştah kontrolünü sağlayacaktır. 2-2.5 litre su içmeye özen göstermelisiniz.

Ağır yemeklerden sonra bitki çayları sindirimi rahatlatacaktır. Rezene, papatya, nane-limon içerek sindirimi destekleyebilirsiniz ya da soda içerek hazmı rahatlatabilirsiniz.
6.Hareket edin
Bağırsak sağlığı sorunu yaşıyorsanız, kabızlık, şişkinlik gibi şikayetleriniz olduysa; muhtemelen Ramazan ayı boyunda hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Kısa yürüyüşler ekleyin. Hareketi mutlaka hayatınıza katın.

Bağırsak sağlığı demişken lif içeriği yüksek besinleri konuşmasak olmazdı. Kabızlık ya da hazımsızlık hareketin yanı sıra yanlış beslenmenin de etkisinden kaynaklanabilir.
Sebze, meyve, kuruyemişler, tahıllı gıdalar, probiyotik içeriği yüksek gıdalar bağırsak sağlığı için gereklidir. Bu nedenle kuru kayısı, kuru hurma gibi meyvelerin yanı sıra; elma, kivi, çilek gibi taze meyveler de tercih edebilirsiniz. Her yemeğin yanında mutlaka salata tüketmeye çalışın. Bunun yanında sebze yemekleri ya da baklagiller de iyi birer lif kaynaklarıdır.
Yoğurt, kefir gibi probiyotik içeriği besinleri de öğünlerinizde tercih etmeye çalışın. Böylece lif içeriği zengin beslenmiş olacak ve sindirim sorunlarından da kurtulmuş olacaksınız. Sağlıklı, dengeli ve hafif bir bayram olması dileğiyle…