Prof. Dr. Neşe Tuncer hastalıktan korunmak için; kolesterolden ve hayvansal gıdalardan fakir, zeytinyağı, sebze, kuruyemiş, baklagil ve kepekli tahılları içeren besinlerin önemine dikkat çekerek, Akdeniz tipi beslenmenin düşünmeyi ve hafızayı iyileştirdiğinin kanıtlandığını söylüyor.
Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların bilişsel işlevleri olumsuz etkileyip bellek ve bunamaya ve beyin damar hastalıklarının görülmesine neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tuncer kalitesiz ve yetersiz uykunun da bilişsel fonksiyonlara zarar verdiğini belirtiyor.
Sosyal aktivitelere katılmak, dostlarla birlikte olmak, aile ziyaretleri, bilişsel faaliyetleri uyaran yöntemler ve dikkatin artırılmasına yönelik egzersizlerin etkililiğinin kanıtlandığını belirten Prof. Dr. Neşe Tuncer sözlerine şöyle devam ediyor:
“Keyif veren yeni hobilere başlamak, yeni bir sanat, dil, enstrüman kullanmayı öğrenmek, bulmaca, sudoku, satranç oynamak, yeni şarkı sözleri ve ezgileri öğrenip söylemek, yeni tariflerden yemekler pişirmeyi denemek, kentin bilmediğiniz yolları ve yerlerini keşfetmek, evinize her gün gittiğiniz rotaları değiştirerek ulaşabilmek hatta kaybolup yol bulmak dahi etkili birer önlemdir.”
Unutkanlığımızdan ne zaman endişe etmeliyiz?
9 soruda test edin!
Unutkanlığınız giderek artıyor ve günlük yaşamınızı artık etkiliyor mu?
Konuşmanızda bozulma var mı?
Zaman ve yer algınızda kayıp mı başladı?
İş planlamalarınızı takipte zorluklar yaşamaya mı başladınız?
Aynı soruları tekrar tekrar soruyor, eşyaları sürekli yanlış yere mi koyuyorsunuz?
İçgörü ve yargılamanızda bozulma olup, hastalığı inkar ediyor musunuz?
Kişilik ve davranış değişikliği mi gözlemliyorsunuz?
Yol ve yön bulma güçlüğü nedeni ile artık dışarı çıkmakta zorlanıyor musunuz?
İçe kapanıp, sosyal ortamlardan uzaklaşıp, hobilerinizi terk mi ettiniz?