Vücudumuzda glutatyon seviyelerini yüksek tutmak oksidatif stresi azaltarak bağışıklığın bozulmasına destek sağlar. Glutatyon seviyesi vücutta azaldığında bağışıklık tepkilerinin de azaldığını gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Glutatyon, kükürt bileşiği içerir ve bu sebeple kükürt oranı yüksek besinler glutatyon üretimini arttırır. Karnabahar, sarımsak, soğan, brokoli, Brüksel lahanası glutatyon sentezini arttırabilen sebzelerdir. Ayrıca et ve yumurtada glutatyon sentezini destekleyen besinlerdir.
13 NİTRİK OKASİT BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİ ÜRETİMİNİ SAĞLAR
Vücudun nitrik oksit üretimi neredeyse her hücremiz tarafından yapılabilen bir biyolojik aktivitedir. Nirtik oksit üretimi arttıkça kan damarlarının iç kasları gevşer ve dolayısıyla kan basıncı düşer. Ayrıca makrofaj, T lenfosit, antijen sunan hücreler, nötrofil ve doğal öldürücü hücrelerin immün yanıt ve inflamasyonu dizginleme aktivitelerinin düzenlenmesinde aktif görev yapar. Kereviz, tere, pancar, ıspanak, roka, marul ve frenk maydanozu nitrik oksit üretimini şaha kaldıran süper besinlerdir.
14 PROPOLİS KULLANMAKTAN ASLA VAZGEÇMEYİN
Propolis bal arılarının bitki tomurcuklarından toplayarak; kovanlarını zarar verici mikroorganizmalardan korumak için yapışkan, reçinemsi bir madde oluşturarak kovanı kapladığı arı ürünüdür. Propolisin bileşiminde; B vitaminleri, organik bileşikler, mineraller, aminoasitler, polen ve esansiyel yağlar bulunur. Fakat propoliste birçok besine nazaran polifenoller, fenolik asitler, terpenler ve E vitamini daha yoğundur. Propolis yendikten sonra antioksidan etkisi sebebiyle vücutta hastalık yapıcı bakteri ve virüslere karşı koruyucu etki yapar. Mikropları öldürücü, inflamasyonu önleyici, tümör oluşumunu engelleyici, kanser hücrelerine karşı savaşçı, karaciğeri koruyan, kalp sağlığında etkili ve nörolojik hastalıklara karşı kalkan görevi gören bir arı ürünüdür. Propolis içerisinde öyle iki bileşen var ki viral enfeksiyonlara karşı vücudun savunma sistemini şaha kaldırır.
15 BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLÜ TUTAN BAHARATLARI TÜKETİN
Birçok baharat bağışıklık sitemini inflamasyonu dizginleyerek destekler. Bazıları ise çinko, selenyum gibi minerallerden zengin olduğu için bağışıklık hücreleri sentezine yardımcı olur. Zerdeçal, kakule, acı biber, tarçın, zencefil, karabiber, biberiye, sarımsak dengeli bir bağışıklık için mutfağınızda yer alması gereken baharaklar olduğunu belirtmekte de yarar görüyorum.