Alzheimer hastalığı, günümüze yaş almayla birlikte ortaya çıkan en karmaşık nörolojik hastalıklardan biri. Araştırmalar aslında genç nüfusta bazı belirtiler verdiğini, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabileceğini vurguluyor yani hayatınızın her döneminde önlem almak kıymetli.
Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin (RSNA) yayınladığı yeni bir araştırma, iç yağlanmanın ve karaciğer çevresinde biriken “gizli yağların” Alzheimer’ın belirtilerinden 20 yıl önce riski öngörebileceğini ortaya koyuyor.
Çalışmaya göre, bu yağlanma bağışıklık sistemiyle bağlantılı bazı proteinlerin seviyelerini etkileyerek beyin hücrelerinde inflamasyonu artırıyor ve sinirler arasındaki iletişimi bozuyor. Amiloid birikimi uzun zamandır Alzheimer hastalığının ayırt edici özelliklerden biri.
Daha yüksek viseral yağ seviyelerinin artan amiloidle ilişkili olduğu ve yüksek beden kütle indeksinin bu amiloid birikimi üzerindeki etkisinin yüzde 77’sini oluşturduğunu belirtiyor.
Yapılan araştırmalar, diyabetli bireylerde Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin diyabetli olmayan kişilere göre daha fazla olduğunu gösteriyor. Hatta tip 3 diyabet kavramı bir diğer adıyla beyin diyabeti kavramından size daha önce bahsetmiştim.
Alzheimer ve diyabet ilişkisine odaklanan çalışmalar giderek artıyor. Bu araştırma da daha yüksek insülin direnci seviyelerinin beyindeki yüksek amiloid ile ilişkili olduğunu vurgulamış.