Fmf Hastalığı Nedir? Tedavisi Var Mı? Fmf Hastalığı Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri
FMF hastalığının halk dilinde Ailevi Akdeniz Ateşi şeklinde tanımlandığını belirtmek mümkündür. Bu hastalık genetik bir rahatsızlık olup, ebeveynlerden geçmektedir. Anne- babası taşıyıcı olan çocukların rahatsızlığa yakalanma riski minimum yüzde 25'tir. Bunun dışında Akdeniz bölgesinde bu hastalığa daha çok rastlanmaktadır. Sıklıkla karşılaşılan belirtileri; ayak ve diz bileklerinde yoğun eklem ağrısı, yüksek ateş, göğüste ve karında ağrılar şeklindedir. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamaktadır. Genel olarak Kolşisin adlı ilaç, reçete edilmektedir. Yaşam tarzında yapılacak olan farklılıklar, egzersiz ve düzenli beslenmeyle belirtiler giderilebilir. Ataklar, belli zamanlarda devam edebilmekte olup, hasta birey hayatı boyunca Kolşisin kullanmak zorunda olabilir.
FMF Hastalığı Nedir?
FMF hastalığı; eklemler, göğüs ve karındaki ağrılar ve yüksek ateş ile kendini gösteren, kalıtsal bir hastalıktır. MEFV geninin mutasyona uğramasıyla beraber oluşan bu hastalık, bu geni taşıyan ebeveynlerden çocuğa geçmektedir. Kimi zaman ataklarda kızarıklık ve baş ağrısı görülebilir. Genel olarak ilk atak; çocuklukta veya gençlik dönemlerinde görülmektedir. Atakların 12 ile 72 saat sürdüğünü belirtmek mümkün olacaktır. Hastalığın tedavisinin yapılmaması sonucunda ciddi komplikasyonlarla karşılaşmak kesindir. Çoğu zaman atakların ilk senelerinde, belirgin belirtiler görülmez.
FMF Tedavisi Var mı?
FMF tedavisinin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat bazı tedavi metotlarıyla komplikasyonlar ve belirtiler kontrol altında tutulacaktır. Tedavi için daha çok reçete edilen ilaçlar kullanılır. Kullanılan ilaçlar, hastalığın ne kadar şiddetli olacağına bağlı olarak değişecektir.
FMF Hastalığı Belirtileri
FMF belirtileri;
- Sürekli karın ağrısı,
- Miyalaji (kas ağrıları),
- İshal ve kabızlık,
- Eklem iltihabı neticesinde ayak bileği, diz veya kalça eklemlerinde ağrı,
- Yüksek ateş,
- Bacaklarda ve iz altında görülen kırmızı, hassas ve sıcak döküntüler,
- Kan damarlarının iltihaplanması neticesinde oluşan vaskülit,
- Nefes alırken hissedilen şiddetli göğüs ağrıları,
- Kalp zarında bulunan iltihaptan ötürü oluşan ağrı,
- Erkeklerde testis, kadınlarda yumurtalık şişkinliği olarak sıralanabilir.
FMF Tedavi Yöntemleri
FMF hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak tedavi metotları aşağıdaki gibi olacaktır;
- Kolşisin ile tedavi: İnsan vücudundaki inflamasyonun azaltılmasına ve ağrılı atakların önlenmesine destek olan Kolşisin, hap olarak kullanılmaktadır. Hafif ve orta şiddetli olarak gelişen kronik atakların tedavisi için reçete edilmektedir. Bununla beraber şiddetli akut atakların tedavisi için yetersiz kalabilir. Sürekli bir şekilde kullanıldığı zaman amiloidoz gelişimini önler. Hamilelik ve emzikli dönemde kadınlar açısından gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir. Fakat bu ilacın gebelik döneminde kesilmesi, bireyin atak geçirmesine neden olabilir. Bu ataklar ise düşük yapma olasılığını arttırır. Bundan ötürü hamilelik boyunca doktorun reçete ettiği dozda kullanılmalıdır.
- Başka ilaçlar ile tedavi: Kolşisin tedavisine cevap vermeyen hastalara interlökin-1 adlı proteinini baskılamak adına ilaçlar reçete edilmektedir. Bu ilaçlar genel olarak; kineret, arcalyst, ilaris içeriğine sahiptir. Non-steorid anti inflamatuar ilaçlar sayesinde şiddetli ve akut atakların tedavisi mümkündür. Bunun etkin maddeleri genel olarak ağrıyı dindiren dipryon ve parasetamoldur. FMF hastalığının ilerlemesi durumunda bireyde böbrek yetmezliği oluşabilir.
FMF Tanısı
FMF teşhisi konulurken, ailenin tıbbi sağlık öyküsü ve FMF atak bulgularıyla alakalı sorular sorulabilir. Artrit ile tekrarlayan yüksek ateş atakları, teşhisin kolay bir şekilde konmasına destek olacaktır. Bunun dışında başka testlerde istenebilir.
FMF Ataklarında Yapılması Gerekenler
Karın ağrısının çok güçlü olduğu vaziyetlerde, kişi karnına bazı yağlarla masaj yapabilir. Ağrının hafifletilmesi adına ılık su torbası konulabilir. Birkaç günlük yatak istirahati kişiye oldukça iyi gelecektir. Sakinleşmek adına papatya ya da adaçayı içilebilir.
Atakların devam ettiği süre boyunca bol su içip, infamasyonu azıcık da olsa gidermek mümkündür. Ateşin yükselmesiyle beraber kişi ayaklarını tuzlu ılık su içerisine 20 dakika boyunca dinlendirebilir. Bu işlem kişinin rahatlamasına katkı sağlar.
FMF Hastaları İçin Öneriler
FMF hastaları adına bazı önerilerde bulunmak faydalı olacaktır;
- FMF hastaları; kahve, kola, siyah çay gibi kafein içeren içecekleri tüketmekten kaçınmalıdır.
- Hamur işi, patates, tatlı gibi sindirilmesi zor yiyecekler akşamdan sonra tüketilmemelidir.
- Kızartma veya yağlı kırmızı et tüketmenin yerine bol bol sebze tüketmek önemli olacaktır.
- Sigara, alkol gibi bağımlıklardan kurtulmak gerekir.
- Salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş gıda tüketimi en aza indirilmelidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kısa sürede 63 kilo verdi! 57 yaşındaki yaşındaki kadının zayıflama sırrı: 'Trafik ışığı sistemi kullandım!'
BEBEK GİBİ BİR CİLT! 10-15 dakika bekletmek yetiyor! Koyu cilt lekelerini silgi gibi siliyor, daha canlı bir görünüm sağlıyor
DOĞAL ANTİBİYOTİK! İbrahim Saraçoğlu uyardı: Grip ya da nezle olanlar dikkat! 1 kaşık tüketmek yetiyor! Öksürük ve balgamı söküp atıyor
Beyin Hastalıkları İle İlgili Yeni Araştırma: Depresyon, Bağımlılık Ve Epilepsi Tedavisinde Devrim Yaratacak!
Kışın cilt sağlığınız için ılık suyla yıkanın