Fiziksel ağrılara ameliyatsız tedavi: Manuel terapi
Manuel terapi; birçok hastalığın tedavisinde başarılı bir şekilde kullanılan, fiziksel ağrıların azaltılmasında oldukça etkili bir yöntemdir. Elle uygulanan bir fizik tedavi yöntemi olan manuel terapi hakkında merak edilenleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Doktoru Uzm. Dr. Yasemin Soytürk Özseren, sizler için anlattı.
Manuel terapi; uzman hekimin elleri ile uyguladığı tedavi yöntemidir. Yapılma amaçları; eklem hareket kısıtlarını tedavi etmek, geri dönüşlü fonksiyon bozukluklarını onarmak için sadece eller ile uygulanan bir tedavidir. Eklem fonksiyon bozuklukları genel olarak dejeneratif değişikliklerle anlatılmaya çalışılır. Ağrı olan ve hareket kabiliyeti kısıtlı eklemin muayenesinde çoğu kez kireçlenme, menüsküs gibi bir hastalık tespit edilemez. Bunların yanı sıra; radyolojik bakımdan belirgin dejeneratif değişikliğe rağmen hareketler açık ve ağrısız olabileceği gibi tam tersine, normal radyolojik görünüme rağmen hareketler ileri derecede ağrılı ve kısıtlı da olabilir. Sonuç olarak; fonksiyon bozuklukları her zaman standart organik patolojilerle açıklanamamaktadır.
Manuel terapi uygulanabilecek hastalar kimlerdir?
Manuel terapi tedavisinin başarılı olabilmesi için; hastanın tedaviye uygun olması gerekmektedir. Kas iskelet sisteminin; fonksiyon bozukluğu, lokalize hassasiyet ve hareket kaybı bulunan bütün ağrılarda sakıncalı bir durum yoksa manuel terapi tedavisi uygulanabilir. Manuel terapi; planlanan bölgede kırık, burkulma, incinme, yırtık gibi hasarlar ve diğer sakıncalı durumlarda dikkatle incelenmelidir. Bu sebeple hastanın manuel tedaviye uygun olup olmadığı, insan anatomisine hâkim, kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını değerlendirme becerisi olan, manuel tıp konusunda eğitimli ve deneyimli bir hekim tarafından ayrıntılı muayene edilerek değerlendirilmektedir.
Manuel terapi ile hastanın şikayetlerinde azalma olur
Bel, boyun fıtığı olarak bilinen disk herniasyonları, bel, boyun düzleşmesi, kulunç olarak bilinen miyofasiyal ağrılar ve donuk omuz gibi eklem kısıtlılıkları başta olmak üzere kas iskelet sisteminin yapısal ve kalıcı olmayan birçok işlev bozukluklarında uygulanır. Ani bel, boyun tutulmaları, kilitlenmeler, sakroiliyak disfonksiyon denilen bele yansıyan ağrıya neden olan leğen kemiği kaynaklı sorunlar, omuzda sıkışma sendromu, tenisçi dirseği gibi tendinitler, karpal tünel sendromu başta olmak üzere birçok sinir sıkışmasında bazen tek başına bazen de başka tedavi yöntemleri ile birlikte kullanılır. Fibromiyaljide standart medikal tedaviye eklenen manuel terapi ile hastanın şikayetlerinde anlamlı olarak azalmalar görülür.
Manuel terapinin kesinlikle yapılmaması gereken bir durum var mıdır?
Manuel terapi tedavisine başlamadan fiziksel olarak sakıncalı durumların değerlendirilmesi mecburidir. Pek çok sistemik hastalıkla birlikte birçok lokal problem yapılmaması gereken durumları oluşturur. Manuel terapi yöntemleri ancak tecrübeli bir uzmanın gözetiminde, uzun süreli pratikle öğrenilebilir. Yeterli tecrübeye sahip olmayanların manuel terapi yapmaya kalkışmaları geri dönüşümsüz sıkıntılarla sonuçlanabilir. Kanserler, sistemik kemik hastalıkları, kanama bozuklukları, kırıklar ve ilerleyici kuvvet kaybıyla giden hastalıklar önemli yapılmaması gereken grupları oluşturur. Tamamen donmuş eklemelerde uygulama yapılamayacağı gibi, eklemlerde aşırı gevşeklik olan durumlarda da yapılamaz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın