Fesleğen tüketmenin faydaları nelerdir?
Antioksidan ve anti bakteriyel özelliklere sahip olan fesleğen cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur, sindirimi artırır ve vücudu toksinlerden arındırır . Ayrıca kanser, diyabet ve diğer kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların önlenmesine ve tedavisine yardımcı olur. Taze fesleğen A Vitamini, K Vitamini, Demir, Manganez, Kalsiyum ve uçucu yağlar içerir. (Posta)
Fesleğen birçok vitamin ve mineralin yanı sıra lutein, zeaksantin, beta-karoten ve beta-kriptoksantin gibi antioksidanlar içerir . Fesleğenin sağlık yararlarının çoğu, bu antioksidanların yanı sıra uçucu yağlarından gelir. Diyetisyen Rıdvan Arslan fesleğen tüketmenin faydaları hakkında bilgiler verdi.
Fesleğen (Ocimum Basilicum L.), halk arasında “reyhan” olarak bilinmektedir. Aromaterapide sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Genellikle ılıman bölgelerde yetişir. Ülkemizde ise Batı ve Güney Doğu’da yetiştirilmektedir. Gıda sanayinde baharat, şekerlemeler, fırın ürünleri, şekerlemeler, et ve çeşni ürünlerinde kullanılmaktadır.
Fesleğen tüketmenin faydaları nelerdir?
Romatoid artrit gibi iltihaplanmaya bağlı hastalıklarda iyileştirici özelliğiyle anti-enflamatuvar etki gösterir.
Şiddetli baş ağrılarına, strese, gerginliğe ve depresyon belirtilerine iyi gelir.
Fesleğen, A vitamininden zengindir. Serbest radikallerin vücuttaki hasarını önlemeye destektir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
İçeriğindeki Magnezyum sayesinde kan akışını iyileştirici roldedir. Kalp spazmı ve kalp ritim bozuklukları riskini azaltmayı sağlar.
Fesleğen öz yağının, kan şekerini dengelediği bilinmektedir. Diyabetli kişiler fesleğenin bu özelliğinden faydalanabilir.
Anti-bakteriyel özelliği ile ağızda oluşan yaraları tedavi eder.
Demir içeriği yüksektir. Anemi tanısı alan bireyler yemeklerine veya salatalarına fesleğen ilave edebilir.
İçerdiği antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucudur.
Fesleğen çay olarak tüketildiği zaman sindirim sistemini rahatlatır. Mide ağrısı, gaz, kabızlık ve mide bulantısı gibi problemlere iyi gelir.
Fesleğen yaprakları zencefil ile kaynatılıp bal ile karıştırılarak öksürük, bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılabilir.
Anne sütünü arttırmada etkilidir. Fesleğen yaprakları ayran ile blenderize edilip, yemeklerin yanında tüketilebilir.,
Romatizma ve eklem hastalıklarında vücuttaki ödemin atılmasını sağlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş iltihaplarında bilinçsiz antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı ölüme kadar gidiyor
Uzmanlar kadınlarda 'sessiz salgın' diyor! Kovid geçirenlerde risk daha fazla...
DİKKAT! Şiddetli ve geçmeyen baş ağrısının neden bu olabilir...
Lazerle "ben" sildirme uygulamaları ölümcül risklere yol açabiliyor
Merdiven altı güzellik uygulamalarına dikkat!