Ferritin Eksikliği Nedir, Neden Olur? Ferritin Eksikliği Nasıl Geçer?

Ferritin; protein kompleksi olarak tanımlanabilir. Demiri çözerek, zararsız şekilde depolar. Gereken hallerde demiri depolayan protein olarak belirtilebilir. Bedenin demir eksikliğinin bilinmesi adına, ferritin oranına bakılır.
Ferritin Eksikliği Nedir?
Türlü gıdalar ile vücuda alınan demir; metabolizmanın işleyişi açısından oldukça mühim bir yere sahiptir. Kanda çok fazla miktarda bulunan hücreler, eritrositler ve alyuvarlardır. Eritrositler; karbondioksit ve oksijenin insan vücuduna taşınmasından sorumlu olur. Eritrositin bu görevi yerine getirmesi demire bağlı şekilde gerçekleşir.
Ferritin; demiri insan vücudunda depolayan bir bileşendir. Ferritin proteininde yaklaşık şekilde 4500 tane demir molekülü bulunur. İnsan vücudunda yeterince demir olup olmadığının anlaşılması adına ferritin testi yapılmalıdır. Optimum ferritin değeri; cinsiyet ve yaş gibi unsurlara bağlı şekilde farklılık gösterse bile, kadınlarda 20- 200 ml/ng, erkeklerde ise 20-500 ml/ng normal değerlerdir. Kadınlarsa bu oranın düşük olması, her ay sürekli görülen regl kanamalarından kaynaklıdır.
Ferritin Eksikliği Neden Olur?
Kandaki ferittin oranının normal değerlerin altında veya bir başka deyişle ferritin düşüklüğü; sık bir şekilde kahve ve çay tüketiminden, düzensiz olarak beslenmekten ötürü ortaya çıkar. Bunun yanı sıra hamilelik, adet ve emzirme dönemleri, düzensiz beslenmeye bağlı şekilde de demir alınımının sınırlanması da ferritin eksikliğine sebep olur. Ferittin eksikliğinin başka nedenleri aşağıdaki gibi sıralanbilir;
- Kronik rahatsızlıklar,
- Düşük yapmak,
- Aşırı şekilde pişirilen et,
- Kürtaj,
- Erken doğum yapmak,
- C vitamini eksikliği,
- Bağırsak ve mide sorunları,
- Kan kaybı olarak sıralanabilir.
Ferritin Eksikliği Nasıl Geçer?
Ferritin testi ile beraber ferritin miktarının eksik olması, kimi sağlık sorunlarının habercisi olacağı belirtilebilir. Bununla beraber bu eksikliğin altında yatan nedene odaklanmak oldukça önemli bir durumdur. Kanamaya sebep olan hastalıklara bağlı olarak gelişecek eksiklik, kanamanın kontrol altına alınması ile birlikte toparlanmaktadır.
Ferritin eksikliği; herhangi bir rahatsızlığa bağlı şekilde gelişmediği takdirde doktor onayı ile kimi demir takviyeleri ve ilaçlar verilebilmektedir. Kimi vaziyetlerde demir takviyelerinin dışında beslenme düzeni de buna göre şekillendirilmelidir. Demir yapan besinlerin tüketilmesi bilhassa kırmızı etin tüketilmesi de arttırılmalıdır. Yemekten hemen sonra kahve- çay gibi ürünlerin tüketilmemesine özen gösterilmesi gerekir. C vitamini almak gerekir. Bol bol meyve tüketimi oldukça önemlidir.
Ferritin eksikliği için; kabuklu deniz hayvanları, lahana, sakatat, brokoli, mercimek, fasulye, brokoli, soya peyniri, mercimek gibi besinlerin tüketimi, vücuttaki demirin artmasına yardımcı olacaktır. Vejetaryen veya vegan beslenme biçimi tercih ediliyorsa, gıda takviyesine başvurulur. Alkol ve sigara tüketiminden vazgeçilmesi gerekir. Bazı vaziyetlerde kan nakli yapılması önemlidir.
Ferritin Düşüklüğü Belirtileri
Ferritin düşüklüğü belirtilerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olacaktır;
- Sinirli olma hali,
- Yorgunluk,
- Halsizlik,
- Uyuşma,
- Anksiyete,
- Sabahları kalkmanın güç olması,
- İştahsızlık,
- Bacakların ağrıması,
- Saç dökülmesi,
- Kireç ve toprak yeme arzusu,
- Baş dönmesi,
- Baş ağrısı,
- Kaşıntı,
- Konsantrasyonun bozulması,
- Kulakların çınlaması,
- Üşüme hissi,
- Nefes darlığı,
- Cildin renginde solma,
- Cilt kuruması,
- Tırnaklarda çizgili görünüş,
- Tırnakların kolayca kırılması,
- Saç dökülmesi,
- Cinsel isteksizlik,
- Huzursuz bacak sendromu,
- Elin ve ayaklardın parmaklarında uyuşma olarak sıralanabilir.
Ferritin Eksikliği Tehlikeli midir?
Ferritinin değerlerinin düşük olması, birçok ciddi rahatsızlığa sebep olmakla beraber vaktinde tanı ve tedavi edildiği zaman ölümcül neticelere neden olmaz. Ferritin eksikliği durumunda hekimin uygun görmesi halinde takviyeler ve bazı ilaçlar verilmektedir. Bu şekilde ferritin eksikliği tehlikesi ortadan kaldırılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yeni araştırma: Yaşlılıkta teknoloji kullanımı demans riskini azaltabilir
Prof. Dr. Tekin: Doğum şekli, genlerin kimyasını dahi etkiliyor
"Aort yırtılması erkeklerde, kadınlara oranla 2-3 kat daha sık görülür"
Demir eksikliğinin sebebi bu bakteri olabilir! Karın ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikayetlerle kendini belli ediyor
Belirti vermeden ilerliyor! Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden biri... Akciğer kanserinde risk faktörleri