Farmalife: "Lida'da sibutramin yok"

Zayıflama kapsülü 'Lida'nın Türkiye'deki tek yetkili mümessili ve resmi ithalatçısı olan Farmalife İlaç Sanayi Genel Müdürü İzzet İznebioğlu, Lida'yı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın resmi onayı ile ithal ettiklerini belirterek, "Farmalife'ın pazara sunduğu Lida'da sibutramin etken maddesi yoktur" dedi.
İznebioğlu, Lida'yı Türkiye'de tek resmi ithalatçı olarak 10 Temmuz 2007'de pazara sunduklarını, muhtelif sahte ürünlerle kendi ürünlerinin bir alakalarının bulunmadığını, alınan toplama kararının resmi ithalat tarihlerinden önce olduğunu kaydetti.
Lida'nın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izni ile bir gıda takviyesi olarak ithal edildiğini ve ilaç olmadığını belirten İznebioğlu, "6 Nisan 2007'de ithal başvurusunu yaptık. 10 Temmuz 2007'de İstanbul İl Tarım Müdürlüğü 'Yurda girişinde hiçbir sakınca yoktur' yazısı verdi. 3 ayda bakanlık tüm analizlerini yaptı. Lida adlı ürünümüz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın resmi onayı ile ithal edilmiştir. Farmalife'ın pazara sunduğu Lida'da sibutramin etken maddesi yoktur. 10 Temmuz'da ithalatını yapıp eczanelere verdik" dedi.
Kendilerinin de çeşitli kurumlarda analiz yaptırdıklarını belirten İznebioğlu, orijinal Lida ürünlerinde Farmalife logosu bulunduğunu, Türkçe etiketin yer aldığını kaydederek, "Bizim ithalatını yaptığımız Lida'nın sibutramin içermediği kanıtlandı. Buna rağmen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı haksız bir karar aldı. Zayıflama ürünlerinin satışını durdurdu. Bütün analizleri, yasal prosedürleri yerine getirmiş Farmalife ürününe yasak getirilmesi haksızlıktır. Şu an mağdur durumdayız. Bakanlık lütfen bu konuyu doğru analiz etsin, yapılan yanlıştan dönsün. Farmalife'ın mağduriyetini ortadan kaldırsın" dedi.
İzzet İznebioğlu, ithal ettikleri Lida'yı kendi internet sitelerinde ve eczanelerde sattıklarını, ancak kendi isimlerini kullanarak başka internet sitelerinden de sahte ürünlerin satıldığını söyledi.
İznebioğlu, kendilerinin ithal ettiği Lida'nın perakende satış fiyatının 72.5 YTL iken sahte ürünlerin 40-100 YTL arasında satıldığını kaydetti.
İznebioğlu, ürünün kullanımıyla ilgili bilgi verdi:
"Etikette önerilen bir kapsüldür. Haftada 1-2 kilo verdirir. Sahte ürünleri kullanırsa ayda 15 kilogram veren var. Ürünü kullanım için önerilen yaş 16-65 olarak sınırlanmıştır. Gebe veya emzirmekte olan kadınlarda, diyabet, kalp damar hastalığı, böbrek-karaciğer hastalığı olanlar, tiroit fonksiyon bozukluğu, kanama ve pıhtılaşma bozukluğu, inme geçirmiş hastalarda kullanılmaması gerektiği vurgulanmıştır. Ürünün 60 günden fazla kullanılması sakıncalıdır."
Ürün kullanılırken bir miktar yan etkileri olabileceğini, ancak kalıcı yan etkiler bulunmadığını, ürün kesildiğinde bu yan etkilerin ortadan kalktığını anlatan İznebioğlu, "Her bir Aspirin aldığınızda her defasında mideniz kanar. Bunun da yan etkileri olacaktır" dedi.
Ürünün yüzde 100 doğal olduğunu belirten İznebioğlu, ürünün bir gıda takviyesi olduğunu tekrarladı.
Kendilerinin ürünü Çin'den ithal ettiklerini, sahte ürünün ise Hong Kong ve Kore'den kaçak yollarla geldiğini vurgulayan İznebioğlu, "Kaçak yollarla Türkiye'ye gelen ürün 3 yılda 1 milyon kutudan fazla satmış" dedi.
İznebioğlu, kendilerinin ithal ettiği Lida'nın 45 gündür piyasada bulunduğunu, eczane ve ecza depolarına 10 bine yakın kutu dağıttıklarını, stoklarında 70 bin kutunun yer aldığını ve şu ana kadar hiçbir şikayet almadıklarını kaydetti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ''zayıflama ilacı'' olarak piyasaya sunulan Lida'nın satışını 3 Mayıs 2007'de durdurmuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilimsel Araştırmalar Ortaya Koydu: İşte En Sağlıklı Uyku Pozisyonu! Beyin Sağlığından Omurga Yapısına Her Şeyi Etkiliyor
30 bin doğumda bir görülüyor! 8 gün önce mesanesi dışarıda doğan bebek ameliyat edildi
Deprem Kaygısından Kurtulmanın En Etkili Yöntemi! Uzman İsim Açıkladı... Deprem Sonrası Bu Şikayetler Devam Ediyorsa Doktora Başvurun
Deprem Çocukları Nasıl Etkiliyor? Uzmanından Ailelere 'Deprem' Uyarısı: Travma Çocukların Bedenine Yansıyor
Bu 7 Belirti Gırtlak Kanseri Habercisi Olabilir! 3 Haftadan Uzun Süren Ses Kısıklığından Yutma Güçlüğüne... Gırtlak Kanseri Belirtileri