Farelerde kök hücreden sperm elde edildi
BBC Türkçe'de yeralan habere göre, Çinli bilim insanları, farelerde embriyolardan aldıkları kök hücrelerle, normal işlevini gören sperm üretmeyi başardılar.
Laboratuar ortamında üretilen sperm, dişi farelerin yumurtalarına enjekte edildi ve sağlıklı fare yavruları doğdu. Bu yavruların da daha sonra çiftleşerek, bir sonraki kuşağın doğumunu sağladıkları bildirildi.
Uzmanlar bu yöntemin insanlara uygulanabilmesi için daha alınması gereken çok mesafe olduğunu, ancak ileride erkeklerde kısırlığın giderilmesi için yeni yöntemler geliştirilmesine yardımcı olabileceğini söylüyorlar.
Çinli bilim insanlarının araştırmasını kaleme alanlardan Nanjing Üniversitesi öğretim üyesi Jiahao Sha, "insanlarda güvenli ve etkili olarak kullanılabilirse, bu yöntemle yapay döllenme veya tüp bebek tedavilerinde kullanılabilecek spermler üretilmesi mümkün" dedi.
Sha, "mevcut yöntemlerle fazla başarı sağlanamıyor, bu yöntemin erkeklerdeki kısırlık tedavilerinin başarı oranını arttırmasını umuyoruz" diye konuştu.
Çin Bilimler Akademisi Zooloji Enstitüsü'nden Qi Zhou ve Xiao-Yang Zhao'nun da imzasını taşıyan araştırma sonuçları Cell Stem Cell dergisinde yayınlandı.
Araştırmada, fare embriyolarından alınan kök hücreler, kimyasal maddelerle etkilenerek, spermatid denilen olgunlaşmamış sperm hücreleri üretildi. Daha sonra da bu hücreler hormonlara maruz bırakıldı.
Oluşturulan laboratuar ortamı bu hücrelerin geliştirilerek doğru kromozom ve DNA içeriğine sahip olmasını sağladı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bilinçsiz "sarı serum" kullanımı solunumu aniden durdurma riski taşıyor
Ağız ve beyin arasındaki dikkat çekici bağlantı
İhmal edilen hijyen, ölümcül enfeksiyonlara davetiye çıkartıyor
Cilt sağlığında sosyal medya tehlikesi: "Geri dönüşsüz cilt hasarları oluşabilir"
Uzmanından 'kalp sağlığı' önerisi: "Mineraller içeren gıdaları sofranızdan eksik etmeyin"