Trondheim'da bulunan Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Egzersiz Merkezi Direktörü Ulrik Wisloff, yıllardır hareketlilik ve uzun ömür ilişkisi üzerine çalışan bir uzman. Parçası olmadığı çalışmayı New York Times için değerlendiren Wisloff, "Harika bir araştırma" derken, ekstra ekipmana, spor salonu üyeliğine veya fazladan zaman ayırmaya gerek olmaksızın hayatımıza biraz yoğunluk katmanın sağlığımız için büyük faydalar sağladığına dair günden güne artan bilimsel kanıtlara bir yenisinin eklendiğini söyledi.
Çalışmanın yazarlarından biri olan Dr. Martin Gibala ise bu araştırma sayesinde sadece kısa süreli yoğun fiziksel aktivitenin bile son derece faydalı olabileceğinin anlaşıldığını vurguladı. Sağlıklı ve uzun ömür için haftada en az 150 dakika orta düzeyde egzersiz öneren halk sağlığı egzersiz yönergeleri de dahil olmak üzere birçok araştırma, düzenli egzersizi daha uzun yaşam süreleri ile ilişkilendiriyor.
Ulrik Wisloff'un laboratuvarında 2006 yılında yapılan geniş çaplı bir çalışmada, haftada sadece 30 dakikalık yoğun egzersizin, hareketsiz insanlara kıyasla kalp hastalığından ölme riskini erkeklerde ve kadınlarda yaklaşık yarı yarıya azalttığı ortaya çıktı. Geçen yıl JAMA Internal Medicine'de yayımlanan bir araştırmada da egzersiz sırasında ara sıra kendilerini zorlayan kişilerin, aynı uzunlukta ancak daha yumuşak ve ılımlı bir egzersiz yapanlara göre erken ölme olasılığının yaklaşık yüzde 17 daha az olduğu sonucuna varılmıştı.
Guelph Üniversitesi'nden Dr. Jamie Burr, daha uzun süreli bir antrenman sırasında kısa süreli güç veya hız artışı anlamına gelen aralıklı antrenmanın (HIIT) spor dünyasında uzun süredir popüler olduğunu söyledi. 2020 yılında yapılan bir çalışma, 4 dakikalık egzersizin bile yaşam süresini uzattığına işaret etmişti. 2019'da yapılan başka bir araştırma günde birkaç kez 20 saniye merdiven çıkmanın vücut kondisyonunu geliştirdiğini, sadece dört saniyelik yoğun aktiviteyi aralıklarla tekrarlamanın gücü artırabileceğini gösterdi. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı da bahsi geçen aralıklı antrenman uygulamalarının kondisyon artırıcı çalışma olarak kullanıldığını belirterek, "Kısa süreli hızlanıp sonra dinlenme periyoduna geçip daha sonra aralıklı olarak hızlanma zaten halihazırda birçok yürüme bandına tanımlanmış programlarda bulunuyor. Bu programların çoğu, ya yağ yakma ya da egzersize dayanıklılığı artırma esasına dayanıyor" diye konuştu.
Çalışmalar, hem genç hem de yaşlı yetişkinlerde 10 dakikalık bir egzersiz esnasında, 4 saniye boyunca olabildiğince güçlü bisiklet sürüp ardından 15 ila 30 saniye dinlenmenin zindeliği artırdığını ve kas kütlesi oluşumuna destek verdiğini ortaya koyuyor. Peki bu kısa egzersizler sağlığımızı ve zindeliğimizi nasıl iyileştiriyor?
Katırcıbaşı, son çalışmada araştırmacıların ağır egzersiz yöntemlerinin 40 yaşın üzerindeki insanlarda yapılabilme oranının düşük olduğunu gözlemlediklerini ve "Acaba 40 yaşın üzerindeki insanlar hafif yoğunluklu egzersiz yaptıklarında da tüm nedenlere bağlı ölüm ya da kanser ve kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riskleri azalır mı?" hipotezi ile çalışmaya başladıklarını belirtti.