Et beni neden olur, neden çıkar?
Nadiren sırt ve göğüste olmak suretiyle, et beni vücudun birçok farklı bölgesinde değişik boyutlarda ortaya çıkabilmektedir. Özellikle boyun, koltuk altı, kasık, göz kapağı gibi vücudun farklı noktalarında meydana gelebilir. Oluşumunda genelde genetik yatkınlık ön plana çıkmasının yanı sıra, özellikle 20'li yaşlardan sonra kendisini gösteren bir sorundur. Ayrıca cilt rengine bağlı olarak et benleri farklı tonlar üzerinden etkisini gösterebilmektedir. Boyutları ise kişiden kişiye farklılık gösterirken, lezyonlar zaman içerisinde büyüyebilir. Bu durumda toplu iğne başı kadar olması ile beraber bir ceviz büyüklüğünde dahi et beni görülebilmektedir. Peki, et beni neden olur, neden çıkar? Kendiliğinden düşer mi? Koparmak tehlikeli mi?
Et beni birçok kişinin dert ettiği sorunlardan biridir. Vücudun birçok yerinde çıkan et beni, en çok sırt, boyun, göz kapağı, koltuk altı ve kasık bölgesinde görülür. Peki, et beni neden olur, neden çıkar? Et beni kendiliğinden düşer mi? Et beni koparmak tehlikeli mi?
ET BENİ NEDEN OLUR?
Et beni oluşumu noktasında birçok farklı araştırma günümüzde yaygın olarak devam ediyor. Yapılan bu araştırmalar ışığı altında et beninin neden meydana geldiğine yönelik, belli başlı bazı unsurlar ön plana çıkmaktadır.
Aile üyelerine ait olan et beni varlığı
Aşırı kilo
Gebelik
İnsülin direnci
Tip diyabet 2 vardı
Human papilloma virüs (HPV) varlığı
Genel olarak yukarıdaki sebepler et beni ortaya çıkmasındaki önemli unsurlar içerisinde yer almaktadır. Yani genetik faktörler ile beraber sonradan ortaya çıkacak bazı hastalıklara bağlı olarak, vücudun değişik bölgelerinde et beni meydana gelebilir.
ET BENİ KENDİLİĞİNDEN DÜŞER Mİ?
Vücudunun farklı bölgelerinde et beni olan birçok kişi, bazı durumlarda dayanamayıp bunlara küçük de olsa müdahale edebilmektedir. Aynı zamanda hiç dokunulmasa bile kendiliğinden düşüp düşmeyeceği merak edilen konular içerisinde geliyor. Özellikle ince saplı olan et benleri bazı durumlarda doğal yollarla kendiliğinden düşebilir. Tabii bazı durumlarda kişi tarafından tahrip edilmesi suretiyle kopabilmektedir. Enfekte yaşanmadığı süre içerisinde et beninin kendiliğinden düşmesi Herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak kaşıyarak ya da farklı müdahale üzerinden eğer et beni düşerse, o vakit mutlaka erken zamanda uzman bir doktora görünmek gerekir.
BEN KOPARMAK TEHLİKELİ Mİ?
Zaman içerisinde koltuk altı ile beraber boyunda ve göz çevresinde et beni ortaya çıkabilmektedir. Oldukça rahatsızlık hissi uyandıran et benlerine genelde dokunulmadan durulamaz. Bu tür benlerin sağlık konusunda herhangi bir ciddi durum teşkil etmediğini ifade etmek mümkün. Fakat söz konusu et benini koparmak olduğu vakit, ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir. Zira et benlerinin böyle durumlarda kansere dönüşme ihtimali bulunmaktadır. Çünkü bu durum vücuda bağlı olan bir et benini zorlamak anlamına gelir. Bu da vücutta istenmeyen bazı durumların yaşanmasına sebebiyet verebilir. O yüzden genel anlamda et beni koparmak tehlikelidir ve mutlaka bireysel olarak müdahale etmemek gerekir.
ET BENİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Görsel anlamda rahatsız edici bir durum olması ile beraber birçok kişi et beni nasıl tedavi edileceği konusunda bilgi almaya çalışıyor. Bu bağlamda uzman doktorlar eşliğinde ele alınan belli başlı bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Kriyoterapi
Elektro cerrahi
Ligasyon
Cerrahi yöntemler
Genel anlamda yukarıdaki tedavi yöntemleri yapılacak olan tetkik ile teşhis üzerinden tedavi olarak ele alınır. Tabii mutlaka semt onlar ve lezyonlar üzerinden belirli bir süreç teşhis noktasında önemli bir potansiyel teşkil ediyor.
ET BENİ DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Bilimsel açıdan kesinliği tam olarak ortaya çıkmasa bile, etmeni konusunda doğal bir takım tedavi yöntemleri de bulunmakta. Özellikle limon suyu ve çay ağacı ile beraber elma sirkesinin et beni üzerine sürülmesi bu yöntemler arasında gelmektedir. Fakat eğer et beni koparılır ise, o vakit bu doğal yöntemlerin işe yaraması mümkün değildir. Böyle durumlarda hemen bir doktora başvurmak ve destek almak büyük öneme sahiptir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu üstüne basa basa önerdi! 4 malzemeyle hazırlanıyor, bağırsakları motor gibi çalıştırıyor
Kemik erimesine karşı en güçlü ilaç; D vitamini
ANTİBİYOTİK İŞE YARAMIYOR! 'İçmeden iyileşemem' diyenler dikkat! Uzmanı uyardı: Bu hastalıkta faydası yok
10 yaş altı çocuklarda vakalar arttı! Dikkat! Temas yoluyla bulaşıyor...
Akciğer kanseri riskini 30 kat artırıyor! Uzmanlar uyarıyor: Ağzınıza bile sürmeyin