"Eski kaşar kaç günde eskir tebliği" geliyor
1 Ocak 2016'dan itibaren özellikle pazarlarda ambalajsız peynir satılamayacak. Tüketiciyi yanıltan 'Köy peyniri' gibi ifadeler etikette kullanılamayacak. En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşara 'eski' denilebilecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar birçok yenilik getirdiği Peynir Tebliği, 1 Ocak 2016’da uygulanmaya başlıyor.Vatan Gazetesi'nde yeralan habere göre, 8 Şubat 2015’te Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğ, peynirin tuz ve yağ oranlarından ambalajına yeni standartlar içeriyor. Sektör, üniversiteler ve STK’ların görüşleri alınarak uzun süren çalışmalar sonucu Türk Gıda Kodeksi’ne uygun hazırlanan düzenlemeye göre, doğrudan satış için üretilen peynirler ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulabilecek. Peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’ne ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygun malzemelerle ambalajlanacak.
Poşet kullanılamayacak
Buna göre, açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak. Peynirlerin tüketiciye arz sürecinde 10 santigrat derecenin altında tutulması zorunlu olacak. Peynir etiketlerinde, tüketicinin yanılmasına neden olan ‘köy peyniri’, ‘geleneksel peynir’, ‘doğal peynir’ gibi ifadeler kullanılamayacak
Aroma yasak, tuz azalıyor, ‘eski’ kaşara 120 gün kriteri geliyor
Peynir Tebliği ile yılbaşından itibaren zorunlu olacak bazı düzenlemeler şöyle:
- Peynirlerin muhafaza, taşınma ve piyasaya arz süreçlerinde 10 santigrat derecenin altında tutulması zorunlu olacak. Özellikle pazarlarda ve fuarlarda peynirler, ambalajda ve 10 santigrat derecenin altında şartlarda sergilenip satılabilecek.
- Koyun-keçi sütü aroması, tereyağı aroması gibi aroma vericileri kullanılamayacak.
- Etiketlerde, tüketiciyi yanıltan ‘köy peyniri’, ‘geleneksel peynir’, ‘doğal peynir’ gibi ifadeler kullanılamayacak.
- En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşara ‘eski’ denebilecek.
- Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta üretilecek.
- Peynirlerin maksimum tuz oranı yüzde 35 ile yüzde 61 arasında azaltılacak.
- Küflü peynir üretimi kontrol altına alınacak.
Tüketici ne aldığını bilecek
Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Sadettin Korkut, hijyen ve sağlıkaçısından istismarı çok kolay olan peynir üretimi ve satışında kontrol çizgilerinin artık daha netleştiğini söyledi. Ambalajsız ürünlerde her zaman risk bulunduğunu hatırlatan Korkut, şöyle konuştu:
“Gelişmiş ülkelerde ambalajsız ürün bulmak mümkün değil. Açıkta satılan tüm gıda maddelerinin sağlık ve hijyen açısından ambalaja girmesi gerekiyor. Tüketici, ambalajı okuyarak ne aldığını, o peynirin içinde ne olduğunu bilmeli.Yeni düzenlemeyi, gıda güvenliği, hijyeni ve ülke ekonomisini hiçe sayan kayıt dışı üretimin önüne geçmek için önemli bir adım olarak görüyoruz. Bakliyatta, yaş sebze-meyvede de ambalaj şart.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor