Eşit yüz hatlarına sahip olmak için hangi uygulamalar tercih edilebilir?
Yüz bölgesinde var olan ya da zaman içinde oluşan eşitsizlikler kişileri olumsuz yönde etkilemektedir. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Askeroğlu, eşit yüz hatlarına sahip olmak için yapılabilecek uygulamaları sizler için derledi.
Doğal bir sürecin sonucunda 40 yaş üstü kadın ve erkeklerde yüz sarkmaları ve çeşitli deformasyonlar görülmeye başlar. Ciltte meydana gelen değişiklikler yaşlanmaya bağlı olsa da bazı dış etkenler bu değişiklikleri daha belirgin hale getirebilir. Sigara ve içki içmek, yüzünüzü dikkatsizce yıkamak, sağlıklı beslenmemek, hava kirliliği, yetersiz su alımı, aşırı güneşe maruz kalma ve aşırı stres, cildin daha erken, daha belirgin ve daha erken sarkmasına neden olan önemli faktörlerdir. Bunu tersine çevirmek için yüz bakım prosedürleri tercih edilir. Yüz işlemleri sadece belirli bölgelerde uygulanabileceği gibi genel olarak tüm alanları kapsayan uygulamalarda da uygulanabilmektedir.
Eşit yüz hatlarına sahip olmak için tercih edilen yöntemler
Dolgu işlemi: Ameliyatsız yüz estetiği uygulamalarından biri de dolgudur. Yüzde çeşitli nedenlerle oluşan kırışıklıkları, ince çizgileri ve izleri yok etmek ve sarkma olan bölgelerin hacmini artırmak için kullanılır. Günümüzde hyalüronik asit içeren dolgu maddeleri en sık kullanılan dolgu maddelerinden biridir. Cildin nemle doldurulmasıyla şişlik olarak da adlandırılan bu işlemler genellikle 6-12 ay sürer. Dolgu; özellikle yanaklar olmak üzere burnun her iki tarafında, çene bölgesinde, göz altı, dudak ve boyun bölgesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yüz ve boyun germe uygulaması: Günümüzde sıklıkla yapılan yüz ve boyun germe işlemleri genellikle 40 yaş ve üstü kişilerde daha belirgin hale gelen sarkma ve çizgilerin giderilmesi için kullanılmaktadır. Yüz ve boyun germe işlemlerinde genellikle daha genç bir görünüm isteyen kişiler yanak, çene ve boyun bölgesindeki sarkık cildi gidermek için yüz ve boyun germe işlemini tercih ederler.
Göz çevresine yönelik uygulamalar: Göz kapağı ve kaş bölgelerinde özellikle belli bir yaştan sonra dokunun elastikiyetini kaybetmesine bağlı olarak ciltte sarkmalar görülür. Blefaroplasti olarak da adlandırılan göz kapağı ameliyatında bölgedeki kırışıklıklar, cepler ve şişlikler giderilerek hastanın daha genç görünmesi sağlanır. Bella eyes işleminde ise gözler asılarak kaldırılır ve olduğundan daha çekik görünür. Bu işlem özellikle kaz ayakları ve göz kapakları düşmeye başlayan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Uygulama sayesinde kişi bu sorunlardan kurtularak istediği enerjik ve genç görünüme kavuşabilir.
İple kaş kaldırma yöntemi diğer alternatiflerine kıyasla en sık tercih edilendir. Bunun en büyük sebebi ise çok daha avantajlı olmasıdır. İşlem boyunca herhangi bir cerrahi işlem, kesi yapılmadığı için riski olmayan bir yöntemdir. Bununla beraber cerrahi komplikasyon yaşanma ihtimali de yoktur. Kaş kaldırma işleminden sonra ödem, morarma ya da kızarıklık yaşanmaz ve kişi hemen günlük hayatına geri dönebilir.
Kullanılan ipler sayesinde kaş bölgesinde kollajen ve elastin üretimi desteklenir kişi daha genç bir görünüme kavuşur. Bakışlar ise daha genç ve sağlıklı bir görünüm kazanır.
Burun bölgesine yönelik uygulamalar: Burun yüzü tanımlayan önemli organlardan biridir ve birçok farklı şekle sahip olabilir. Çok geniş, geniş ya da kemerli bir burun özellikle sosyal hayatta rahatsızlığa neden olabileceğinden bazı kişiler burun estetiği yaptırmaktadır. Estetik nedenlerle rinoplasti yapıldıktan sonra burun şekli hastanın ihtiyacına göre daha ince ve daha küçük olacaktır. Rinoplasti ameliyatı genellikle kadın ve erkeklere 18 yaşından sonra yapılmalıdır.