Erken yaşta kalça protezi uygulanır mı?
Ortopedi ve Travmatoloji Prof. Dr. Hasan Hilmi Muratlı, günümüzde sık uygulanan işlemler arasında yer alan kalça protezi ile ilgili merak edilenleri sizler için anlatıyor.
Kalça eklemi bir top ve bir yuvadan oluşur. Uyluk kemiğinin üst kısmı, top adı verilen bir parçayı tanımlarken, kemik ve kıkırdaktan oluşan başka bir kısım yuvayı tanımlar. Kalça protezi ameliyatı, hasarlı bir top ve yuvanın benzer özelliklere sahip yeni, dayanıklı sentetik bir yapı ile değiştirildiği bir işlemdir.
Kalça protezi ameliyatı hangi durumlarda uygulanabilir?
Kalça protezi ameliyatı genellikle 50 ile 80 yaş arasında yapılır. Bu ameliyat genellikle kalça artritini tedavi etmek için kullanılır. Artrit, kıkırdağı tahrip eden bir hastalıktır. Kıkırdak olmayınca kemikler birbirine sürtünür ve şiddetli ağrı oluşur.
Kalça protezleri diğer sağlık durumları için de kullanılabilir. Örneğin kalça tümörlerinde kullanılırlar. Acil bir durumda, bir kalça veya uyluk kemiği kırıldığında, kırığı onarmak için kalça protezi kullanılabilir.
Kaza gibi acil bir kalça protezi uygulamasını yaptırmak zorunda olmadıkça, ameliyatınız haftalar öncesinden planlanabilir. Bu süreçte hareketiniz kısıtlı olacağı için uzun mesafe ve merdiven kullanımını en aza indirmesi, yaşam alanlarınızı yeniden düzenlenmesi önerilir.
Kalça protezi ile ilgili merak edilenler
İstisnai durumlarda erken erişkinlik döneminde bile öne çıksa da ağırlıklı olarak orta yaştan sonra yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyatın bir üst sınırı yoktur. Endikasyonlarına göre iskelet gelişimini tamamlamış veya tamamlamak üzere olan herkese uygulanabilir.
Uygulama için uygun olmayan kişiler kimlerdir?
- Kişisel hijyeni yeterli olmayan kişiler
- Demans veya akıl hastalığı olanlar
- Kalçasında aktif enfeksiyonu olanlar
- Atar veya toplardamarda ileri düzeyde yetmezliği olanlar
- Nörolojik hastalıklara bağlı kalça çevresi kas felci olanlar için bu ameliyat için uygun adaylar değildir.
Kalça protezi ömrü ne kadar sürer?
Hedeflenen kalça protezi uzman cerrahlar tarafından uygulanıp, kaliteli ve deneyimli bir merkez seçildiğinde ve kaliteli malzemeler kullanıldığında uzun süre problemsiz kullanılabilmektedir. Bu birçok faktöre bağlı olmakla birlikte, kaliteden ödün verilmediği takdirde protezin en az 15 yıl - 30 yıl kullanılabilmektedir. Düzenli uzun süreli takibi olan hastalarda; protez ömrünün sonuna geldiğinde protezin tamamı yerine sadece spacer değiştirilebilir. Bazı protezlerin kullanım ömürlerinin sonuna geldiği durumlarda kemiğe uyan büyük kısmı da dahil olmak üzere protezin tamamı değiştirilebilir. Her iki durumda da yeni protezler ilkleri ile aynı şekilde kullanılabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kalp hastalıkları riskini artırıyor, kansere yol açıyor! Uzman isimden kritik uyarı: 'Tehlike saçıyor!
Kısırlığa ve kansere sebep oluyor! İçtiğiniz suya bile dikkat...
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en temel yolu! Uzman uyardı
Fazla tüketimi yarardan çok zarara neden oluyor! Uzman uyardı
Günde 7 bin adım atmak beyninizi nasıl değiştiriyor?