hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erken ölüm riskini 2,5 kat artırıyor! Ağzınıza bile sürmeyin…

    Erken ölüm riskini 2,5 kat artırıyor Ağzınıza bile sürmeyin…
    expand

    Yaşam süremiz alışkanlıklarımızla doğrudan orantılıdır. Hareketli bir yaşam tarzı benimsemek ve tükettiğimiz gıdalara dikkat etmek ise uzun bir yaşam sürmenin temel anahtarıdır. Bu noktada yapacağımız hatalar ise sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebileceği gibi ölümle bile sonuçlanacak ciddi hastalıklara yol açabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda özellikle belirli gıdaları tüketmenin ömrü kısalttığı ise kanıtlanmış bilimsel bir gerçektir. İşte asla ağzınıza bile sürmemeniz gereken o besinler…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazı gıdaları tüketmek uzun ömürle ilişkilendirildiği gibi bazı gıdaların ise yaşam süremizi kısaltabileceği yapılan çalışmalarla ortaya çıktı. Uzun ve sağlıklı bir hayat sürmek adına yememeniz gerekenlerin başında ise kızarmış gıdalar geliyor.

     ÖMRÜ 2,5 KAT KISALTIYOR

    American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bilimsel bir makale özellikle kızarmış patatesin sağlık üzerindeki etkilerine bakıldı. 8 yılı aşkın bir süre incelenen katılımcılar üzerinde kızarmış patatesi düzenli olarak tüketmenin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği anlaşıldı.
     
    Haftada 2 defa kızarmış patates tüketen bireylerin erken ölüm riskinin 2 kat arttığı ortaya çıkarken 2'den fazla kızarmış patates tüketen kişilerde ise bu riskin 2,5 kat daha fazla olduğu görüldü. Araştırmanın sonucunda kızarmış patates tüketimi ile erken ölümler arasında kesin bir ilişki olduğunun altı çizilirken aynı durumun farklı pişirme teknikleriyle tüketilen patateslerde görülmediği gözlendi.

    KIZARMIŞ PATATESİN ZARARLARI 
    OBEZİTEYE NEDEN OLUR

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kızarmış patates, kızarmamış olanlara oranla çok daha yüksek miktarda kalori içermektedir. Bu nedenle sık sık tüketilmesi kalori alımınızı da ciddi oranda yükseltecektir.

     Yapılan araştırmalar kızarmış patates tüketiminin kilo alımı üzerinde önemli bir rol oynadığını gösterirken aynı zamanda hormonal dengeyi bozarak depolanan yağ miktarını ve iştahı arttırır.

     DİYABET RİSKİNİ ARTTIRIR

    Bazı çalışmalarda kızarmış yiyeceklerin tüketiminin Tip 2 diyabet hastalığının görülme ihtimalini arttırdığını ortaya koymaktadır. Farklı bir çalışmada ise haftada ikiden fazla fast food yiyen bireylerin, bir defadan az yiyenlere oranla insülin direncinin gelişme olasılığında iki kat artış gözlemlendiği belirlendi.

    Yapılan araştırmalar kızarmış yiyeceklerin ne sıklıkla yendiği ile Tip 2 diyabet arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteriyor. Haftada 4 ila 6 porsiyon kızarmış yiyecek tüketen bireylerin ise bir porsiyondan az tüketenlere oranla bu hastalığı geliştirme riski %39 daha fazlaydı.

     Benzer bir şekilde rakamlar haftada 7 kere ve üzeri kızarmış gıdalar tüketmenin ise Tip 2 diyabet geliştirme riskini %55 arttırdığını göstermektedir.
     
     KALP HASTALIKLARINA YOL AÇAR 
    Kızarmış patates başta olmak üzere kızarmış gıdaları tüketmek kalp hastalıkları için yüksek birer risk faktörü olarak yüksek tansiyon, yüksek kötü kolesterol ve obeziteye neden olabilir. Araştırmalarda ise bireylerin ne kadar sık kızarmış yiyecekler yediği ile kalp krizi geçirme riskleri arasında doğrudan bir bağlantı bulunduğu anlaşılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Birden fazla çalışmanın ortaya koyduğu üzere haftada birden fazla kızarmış balık yiyen bireylerin ayda 1-3 porsiyon tüketenlere oranla %48 daha yüksek kalp yetmezliği riski altında olduğunu belirtiliyor.

     Öte yandan balığın ızgara olarak tüketilmesinin riskin düşmesini sağladığı bildirildi. Diğer bir araştırma ise kızarmış besinler bakımından yüksek bir beslenme şeklinin kalp krizi geçirme riskinizi büyük ölçüde arttırdığını ortaya koyuyor.

     ÇOK YÜKSEK KALORİYE SAHİPTİR

    Diğer pişirme yöntemleri ile karşılaştırıldığında bir yiyeceği kızartmak ona fazladan çok fazla kalori ekler. Kızartılmış yiyecekler sadece kalori bakımından değil aynı zamanda içerdikleri yağ açısıdan da çok daha yüksek oranlara sahiptir.

     Örnek olarak, bir adet küçük boy pişmiş patates (ortalama 100 gramdır) 93 kalori ve 0 gram yağ içerirken, aynı miktarda (100 gram) patates kızartması 319 kalori ve 17 gram yağ içermektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Bu nedenle tüketeceğiniz besinleri yağda kızatmak yerine haşlamak ya da ızgarada veya fırında pişirmek aynı yiyeceği çok daha sağlıklı bir şekilde tüketmenize olanak tanır.

    YÜKSEK ORANDA TRANS YAĞLAR İÇERİR

    Trans yağlar, doymamış yağların hidrojenasyon adı verilen bir süreçten geçtiğinde oluşur. Üretim esnasında da besinlerin raf ömrünü uzatmak için yapılan çeşitli işlemler besinlerdeki trans yağ içeriğinin artmasına yol açar.

     Bu süreç yağların kimyasal yapısını değiştirdiğinden vücudun da parçalamasını zorlaştırarak sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Trans yağ alımı başta kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obezite olmak üzere birçok hastalığa yol açar.

     Kızarmış yiyecekler de aşırı yüksek sıcaklıktaki yağların içerisinde piştiğinden trans yağ içerme ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle kızarmış yağlardan mümkün olduğunca kaçınılması önerilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow